Vanaf 1 september elektronische dienstencheques

Print
Vanaf 1 september kan gebruik worden gemaakt van de elektronische dienstencheque.
Dat heeft minister van Informatisering en Werk Peter Vanvelthoven maandag bekendgemaakt. Het oude systeem met papieren cheques blijft bestaan, de gebruiker zal moeten kiezen tussen de elektronische en papieren versie.

Het systeem van de elektronische dienstencheques werkt via de vaste telefoon, gsm of pc. Vanaf 1 september kan men bij 165 bedrijven terecht voor de elektronische dienstencheque.

Het systeem van de dienstencheque groeit minder snel dan voorzien. De regering moet minder uitgeven dan verwacht. Dat is gebleken tijdens de voorstelling van de elektronische dienstencheque.

Tegen het eind van het jaar zullen er 31 miljoen dienstencheques zijn uitgegeven, aldus Karel Baeck, administrateur-generaal van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). De groei van de dienstencheques is echter minder snel dan voorzien, stelt Baeck. Daarom heeft de RVA haar budget voor de dienstencheque voor 2006 teruggeschroefd. In plaats van 512 miljoen euro vraagt de RVA 467 miljoen euro aan de regering. De regering moet dus minder uitgeven.

Volgens Baeck is er sprake van een stabilisering in Vlaanderen, maar is er nog veel groeipotentieel in Wallonië. Vandaag is het systeem van de dienstencheque immers vooral een Vlaamse aangelegenheid: de Vlaming neemt driekwart van de dienstencheques voor rekening.