David Beckham: 8 maanden rijbewijs kwijt

MANCHESTER -

David Beckham, de sterspeler van Manchester United en de Engelse nationale ploeg raakte donderdag zijn rijbewijs voor 8 maanden kwijt. 'Spiceboy' werd door de rechter veroordeeld tot intrekking van zijn rijbewijs en een boete van 800 pond (ruim 50.000 BEF) wegens overdreven snelheid.

AP/Bart Vandermierde

BR>Beckham werd in zijn zilverkleurige Ferrari Maranello betrapt toen hij 120 km/u reed in een zone waar 80 km/u de limiet was. Toch pleitte Beckham onschuldig omdat hij probeerde te vluchten van de paparazzi, die hem al 15 km achtervolgde. Toen hij zich realiseerde dat hij was geflitst, stopte hij en belde de politie. "Ik voelde dat er een ongeval in de lucht hing en ik wist dat ik te snel reed, maar ik wilde de politieagent uitleggen wat er gaande was en een eventueel ongeval vermijden", aldus Beckham voor de rechter.

De advocaat van de Mancunian, Nicholas Freeman, vertelde de rechtbank dat Beckham niet te snel reed omdat hij niet wilde gefotografeerd worden maar omdat hij een ongeval wilde vermijden. "David Beckham is wellicht één van de meest gefotografeerde mannen ter wereld, hij is waarschijnlijk de bekendste voetballer van de wereld en zijn vrouw ('Posh Spice' Victoria Adams) en hijzelf zijn ook wellicht één van de meest gefotografeerde koppels ter wereld", aldus Freeman. "Overal waar hij verschijnt, wordt hij op de gevoelige plaat vastgelegd, dat is de prijs van de roem in deze maatschappij."

Nadat Beckham schuldig werd bevonden, eisten de magistraten bovendien een geldboete van zo'n 50.000 BEF. De rechter, Nigel Flynn, zei tegen de United-ster: "Wij vinden dat er in deze zaak geen verzachtende omstandigheden zijn. Onze conclusies zijn dat Dhr Beckhams verhaal geen excuus is voor het incident. Wij veronderstellen dat er andere oplossingen waren dan zijn snelheid op te drijven met 40 km/u."

Deze straf voor de 24-jarige voetballer komt er 3 dagen nadat zijn ploegmaat Andy Cole voor 6 maanden zijn rijbewijs kwijt raakte. Die straf kreeg hij voor diezelfde rechtbank en zijn snelheidsovertreding gebeurde op dezelfde weg als die van Beckham.