Deense krant publiceert het dopingdagboek van Hamilton

Print
De Amerikaan Tyler Hamilton heeft zich in het wielerseizoen 2003 tijdens 114 van de pakweg 200 dagen gedopeerd met EPO, groeihormonen, testosteron en insuline.
Dat schrijft de Deense krant "Politiken", die zondag enkele fragmenten uit het dopingdagboek van de renner publiceerde. Het dagboek werd door de Spaanse politie in beslag genomen in het kader van het onderzoek naar de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes.

Hamilton werd in 2003 als kapitein van het Deense CSC vierde in de Tour de France en won een jaar later goud op de Olympische Spelen van Athene. In september van dat jaar werd de renner betrapt op bloeddoping. Zijn schorsing loopt volgende maand af. De Deense krant schrijft dat de in het dagboek beschreven dopingactiviteiten zo omvangrijk zijn, dat een gans team er kon gebruik van maken. Bjarne Riis, de grote baas van het CSC-team, zegt dat hij ondanks zijn dagelijkse contacten met Hamilton nooit vermoedens over dopinggebruik heeft gehad. "Maar ik wil er wel aan herinneren dat wij in hotels wonen en niet in gevangenissen. Na een etappe hebben mijn renners vrije tijd en doen ze wat ze willen. Daar heb ik geen vat op", klinkt het.