VLD'ers pleiten voor privatisering gevangeniswezen

Print
VLD'ers Herman De Croo en Jean-Marie Dedecker pleiten voor een beperkte of zelfs volledige privatisering van gevangenissen in ons land. CD&V-specialist Tony Van Parys volgt hen daarin. Dat schrijven de VUM-kranten woensdag.
"We zitten met een ernstige crisis, waarom zouden we dan niet in het buitenland gaan kijken hoe ze daar de zaak oplossen in publiek-private samenwerking. Daarin kan je heel ver gaan, ook tot en met de bewaking overlaten aan de privé. Enkel het gebruik van geweld is het voorrecht van de overheid", zegt De Croo.
Van Jean-Marie Dedecker mag meer. "Mits een goede en strikte wetgeving kan de privé voor moderne gevangenissen zorgen. In Engeland zijn onder de socialist Blair alleen nog maar privégevangenissen gebouwd, waarom hier niet?"
Ook Tony Van Parys (CD&v) wil praten over privé-initiatieven. Brice De Ruyver, veiligheidsadviseur van premier Verhofstadt, gaat flink op de rem staan. "In het kader van efficiëntie de bouw of de catering uitbesteden, tot daar aan toe. Maar de essentie, met name vrijheidsberoving, strafuitvoering en de bewaking van gevangenen, moet altijd een overheidstaak blijven."