De week van Sint-Truiden VV en Lommel SK

SK Lommel is al jaren het zwarte beest van Club Brugge. Ook vorige week mochten de West-Vlamingen van geluk spreken dat ze aan de Gestelsedijk een puntje konden meepikken. «Met dertien tegen elf zouden we nog niet gewonnen hebben,» brieste René Verheyen na afloop. Op hetzelfde moment knokten elf Kanaries op het Lisp voor een verdiend gelijkspel tegen Lierse. Zaterdagavond op Staaien kijken de twee Limburgse degradatiekandidaten mekaar in de ogen. De laatste speeldag van de heenronde zal beslissen waar de rode lantaarn onder de kerstboom ligt: in Haspengouw of Noord-Limburg. Wij volgden een weekje het doen en laten van geel-blauw en groen-wit.

BR>

Lommel: «Gelijkspel voldoende»

Zondag: Ontgoocheld

«Ik zit toch met tegenstrijdige gevoelens,» aldus Jos Daerden de dag na de wedstrijd. «Enerzijds tevreden omwille van het behaalde puntje tegen een topploeg als Brugge, anderzijds ontgoocheld omdat we hadden moeten winnen. Maar dat is al heel het seizoen zo. We brengen vaak goed voetbal, maar kunnen het dan niet afmaken. Komt er ook nog eens bij dat we zaterdag zeven spelers moeten missen door schorsingen en blessures. Ik zal bijna uitsluitend aanvallers op de bank zitten hebben. Voor de stabiliteit van het elftal is deze situatie niet optimaal natuurlijk. Maar met een gelijkspel zaterdag houden we STVV sowieso achter ons.»

Maandag: Strike

De trainersstaf besluit maandagnamiddag naar de bowlingbaan te trekken. «We hebben vanmorgen wat langer getraind,» lacht Henri Vanceulen. «De terreinen liggen er steeds drassiger bij door de felle regen. We beschikken op dit moment al over een smalle kern, dus moeten we zeker niet te veel risico's nemen.»

Hulptrainer Vanceulen blijkt een begenadigd bowler te zijn. «Hij had heel veel geluk!», schertst Daniël Scavone. «Geluk?», lacht Vanceulen. «Ik haalde maar liefst 189 punten, daarvoor moet je de bal toch al kunnen laten rollen.»

Dinsdag: Zweten

Om te zweten hoef je niet te trainen. Dinsdag worden de poriën opengezet in de sauna. «We hebben voormiddag pittig getraind, maar we mogen niet overdrijven,» aldus Harm Van Veldhoven. «Een bezoekje aan de sauna is ideaal om te recupereren. En het zorgt ook voor wat afwisseling.»

Zaterdag wordt voor Van Veldhoven de eerste STVV-Lommel vanop de bank. «Ik ben het ondertussen al gewoon,» lacht de Nederlander. «In het begin van de competitie schoot ik dikwijls recht, had ik zin om het terrein op te rennen, maar die aanpassingsperiode is achter de rug. Op training durf ik al wel eens een balletje meetrappen. Anders is het veel te koud

(lacht)

Woensdag: Joske

Of het nu regent of sneeuwt, waait of stormt, terreinverzorger Jos Vandepaer is altijd op een van de Lommelse velden terug te vinden. Terwijl de spelers van een dagje rust genieten, duikt

Joske

met de neus in het gras. «Mijn week is altijd te kort,» zucht Vandepaer. «Het ene weekeinde voetballen de invallers op het A-terrein, het volgende het eerste elftal. Dan ben ik een dag zoet met het terugleggen van de grasstukjes. En dat doe ik helemaal alleen, hé. Niet met tien zoals in Genk onder de rust. Vandaag bewerk ik de jeugdterreinen: een nieuwe zandlaag aanbrengen en de verschillende velden wellen. Het A-terrein krijg ik niet meer in orde voor de invallerswedstrijd van vrijdag. Zaterdag een dagje rust dus.»

Donderdag: Tafelvoetbal

Terwijl de groep afwerkt op doel, beperkt Didier Segers zich tot loopoefeningen. «Als je niet kan meetrainen met de rest baal je altijd wel. Ik liep een verrekking op en vrees voor zaterdag. Als ik speel, bestaat de kans dat de spier scheurt. Er staan slechts twee wedstrijden op het programma voor de winterstop: de derby zaterdag en de bekermatch tegen Bergen de week erop. Misschien is het dom om nu nog een zware blessure te riskeren.»

Van Diest speelt al wel opnieuw... tafelvoetbal. Voor het echte werk komt de derby nog te vroeg. Dan maar een wedstrijdje onder mekaar. Het geroutineerde duo Noben-Van Veldhoven

kickert

de jongelingen

Simons-Van Diest

naar huis. «Had je niet gedacht, hé!», lacht Van Veldhoven. «Jullie zullen het ooit wel leren.»

Vrijdag: Ramadan

Nog één keer slapen voor de derby. Ook vandaag wordt alleen in de voormiddag getraind en achteraf samen gegeten. Karim Zouaoui schuift niet mee aan tafel. De Fransman zit middenin de ramadan. «Ik kan je verzekeren dat het geen lachertje is. 's Morgensvroeg eet ik en als de zon onder is, mag ik opnieuw aan tafel. Maar ik doe het elk jaar, dus ik wen er wel aan. Op een wedstrijddag eet ik wel overdag. Dan heb ik de krachten echt nodig.»

Van Kessel en Nivaldo staan op het prikbord vermeld als 'poetsers van de week'. «Had je nou geen plastieken bekertje kunnen nemen?», wijst de Nederlander naar onze kop koffie. Nivaldo probeert een ondertasje droog te vegen zonder het te laten vallen. «Dat moet jij thuis niet dikwijls doen, hé,» lacht hulptrainer Vanceulen. «Het is eraan te zien.»

Zaterdag: Engeland

«Dit weekeinde spelen we uit en dan is het hier altijd rustiger op het secretariaat dan bij een thuismatch,» weet Marina ?. «Dan moeten we voor de catering zorgen en op het laatste moment seats verhuren. Nu regelen we alleen het vervoer en broodjes voor op de bus. Ik ga in ieder geval niet kijken zaterdag. Op Staaien word ik veel te zenuwachtig en dan krijg ik heibel met de supporters

(lacht)

Mark Ford en Kim Grant trekken volgende week maandag het Kanaal over voor een kerstvakantie in Engeland. «Ein-de-lijk!», zucht Ford. «Het wordt echt hoog tijd, want het was een heel zwaar seizoen. Ik hunker naar Engeland. Wanneer we terugkomen? Als we weerkeren

(lacht)

, zal dat over een dag of tien zijn. Maar eerst nog van Sint-Truiden winnen.»

STVV: «Eén rustdag volstaat»

Zondag: Rustdag

De spelers van STVV genieten van hun enige vrije dag in de week. Een blik op de rangschikking zorgt voor de ontnuchtering, de rode lantaarn brandt minstens zeven dagen op Staaien. Toch betekende het gelijkspel op Lierse een opkikker. Er werd zelfs weer gezongen op de bus. «De mentaliteit zit goed,» bevestigt trainer Willy Reynders. «De basis om er iets van te maken is aanwezig. In een periode waarin het wat beter loopt, haal je met hetzelfde spel minstens vijf punten uit de laatste drie wedstrijden. Nu is er dat maar eentje. Maar we onthouden het positieve. Zaterdag bleef de organisatie negentig minuten op punt, terwijl het tegen Beveren na de rust helemaal fout liep. Zo konden we ditmaal de nul houden, plus een aantal kansen creëren.»

Maandag: Van Nistelrooij

Er wordt getraind in de voormiddag, een gezamelijk middagmaal sluit om één uur de werkdag af. De A-kern doet aan powertraining en loopt uit op Nieuwenhoven. Daarna moet de zaterdagmatch definitief verteerd zijn. Reynders monstert zijn troepen, hij hoopt zaterdag krijger Peter Voets te recupereren.

Voetske

laat zijn rug kraken door kine Wilfried Schiemsky, dinsdag wil hij de training hervatten.

Het is lekker rumoerig in de kleedkamer, ook tijdens het middagmaal wordt gegniffeld als ex-trainer Poll Peters wordt opgevoerd op TV Limburg. Reynders blikt vooruit op de rest van de trainingsweek. De spitsen zullen de kans krijgen om zich uit te leven, vertrouwen is het sleutelwoord. «Kijk maar naar Van Nistelrooij bij PSV. Die trapte ze er eerst met de ogen dicht binnen en krijgt nu ook geen goal meer gemaakt.»

Dinsdag: Kerststal

De enige dag van de week dat er voor de hele groep twee trainingen op het programma staan. Het veld op Sint-Pieter ligt er bijzonder zwaar bij, maar Reynders klaagt niet. «Het is moeilijk om op deze leemgrond een veld te onderhouden. Er is hard aan gewerkt om het veld egaal te krijgen, dat is het belangrijkste.»

Na de avondtraining trekken Eddy Dierickx, Peter Voets, Filip Fiers en de onvermijdelijke Benny Liebens naar het centrum van de stad. Zij bevolken van vier tot zeven de STVV-kerststal en mogen op heel wat belangstelling rekenen. Wie nu de os en wie de ezel was, is nog steeds niet duidelijk.

Woensdag: Training

In het voetbalmilieu is het de gewoonte dat de spelers 's woensdags van een vrije dag genieten. Willy Reynders vindt het onzin. «Eén rustdag volstaat, de woensdag is bovendien een erg belangrijke dag naar de zaterdag toe. Het is de ideale dag om echt scherp te trainen. Dan kan je donderdag beginnen afbouwen en gericht naar een wedstrijd toewerken. De eerste maanden van het seizoen train ik 's woensdags dan ook twee keer per dag. Na verloop van tijd wordt dat nog één keer, met dien verstande dat voor de twaalf jongeren uit de A-kern om halfvijf een extra krachttraining in de powerzaal op het programma staat.»

Robbie Dello is bij de gelukkigen. Enfin, hij mag zich gelukkig prijzen dat hij er geraakt. Dello ligt 's middags in een deuk als Eddy Dierickx de deur van zijn auto dichtslaat met de sleutels in het contact. Tot hij merkt dat hij net hetzelfde heeft gedaan. Waarop de rest van de ploeg in een deuk ligt.

Willy Reynders trekt de woensdagavond uit om een praatje te slaan met de supporters. «We zullen hen nodig hebben,» beseft hij.

Donderdag: Vind de bal

Ook op donderdag traint STVV alleen in de voormiddag. Het veld werd opnieuw gerold, de positiespelletjes verlopen vlot. «Je ziet ons elke dag groeien,» beaamt Kurt Mertens. Peter Delorge zet een grootscheepse zoekactie op. Onder Willy Reynders heeft elke bal een nummer gekregen, elke speler is verantwoordelijk voor

zijn

bal. En het nummer 17 is ribbededie. Materiaalmeester Benny Liebens kijkt geamuseerd toe. «Op dinsdag en vrijdag komt Eddy Raymaekers de keepers onder handen nemen, de andere dagen mag ik de opwarming doen,» vertelt hij tevreden. «Een teken van respect van de nieuwe trainer.»

Vrijdag: Schollen

Het groepje geïnteresseerden langs de zijlijn groeit aan. Ieder zijn waarheid, de gekste voorspellingen doen de ronde. Zo is iemand ervan overtuigd dat Davy Schollen in doel zal staan. Hij zit er niet ver naast. Schollen maakte de voorbije weken zo'n sterke indrk op Reynders dat hij naast Robert Volk tweede doelman wordt. Zij wisselen mekaar om de twee weken af bij de reserven en het eerste elftal, tegen Lommel zal Schollen op de bank plaatsnemen.

De fans van het eerste uur hebben vooral veel vragen. Van «Weet gij of er nog een spits bijkomt?» tot «Hoe staat de ploeg?». De nieuwe trainer krijgt krediet, ook zij zien de jongste weken beterschap. «Maar ze moeten hem er nog wel

binnenstampen

,» merkt een nuchtere ziel op.

Intussen zonderen zestien spelers zich af, zij vormen de kern voor zaterdag. Ze besluiten met enkele standaardsituaties, Reynders vraagt om scherpte voor de goal. Teppers trapt alle hoekschoppen, Isaias begrijpt dat hij net als vorige week op de bank zal moeten starten. Al wil Reynders dat nog niet bevestigen. «Voets komt op de plaats van Vrancken. Maar hoe de ploeg er voor het overige uitziet, weet ik nog niet. Ik heb elf spelers voor tien posities, ik moet er nog een nachtje over slapen.»

Zaterdag: D-day

D-day wordt niet voorbereid op Nieuwenhoven. Willy Reynders heeft de traditionele wandeling geschrapt, hij wil dat de spelers zich vanaf 16 uur op Staaien op de wedstrijd voorbereiden. De zenuwen staan gespannen...