Philip Haagdoren verwerkt omscholing bij GBA opvallend vlot

ANTWERPEN -

Germinal Beerschot nam aanvaller Philip Haagdoren tijdens het tussenseizoen van Lierse over om de rechterflank te

stofferen

. Omstandigheden zorgden ervoor dat Haagdoren momenteel - met succes - de rechtsachterpositie inneemt. "Ja, het valt best mee."

Hugo Fret

BR>Na zijn Lierse-avontuur kon Philip Haagdoren kiezen tussen aanbiedingen van Germinal Beerschot en Westerlo. De ploeg van trainer Jan Ceulemans stelde een vrije aanvallende rol in het vooruitzicht. Toch koos Haagdoren voor de rechtshalfpositie in de ploeg van Franky Van de Elst.

Tijdens de voobereiding wou het niet echt vlotten met de nieuwe club. Er werd tactisch geschoven en gezocht. De prestaties van Philip waren evenmin overtuigend. Tijdens een midweek-oefenwedstrijd tegen het Griekse Olympiakos Piraeus klikte het plots wel. Haagdoren had zijn stek beet.

Een blessure haalde hem opnieuw uit de ploeg, en Leonardo greep zijn kans. Daarna raakten eerst Svetlicic en later Kovacs - die als rechtsback fungeerden - zwaar geblesseerd. Veel alternatieven hield Franky Van der Elst niet over. Op Standard kreeg de herstelde Philip Haagdoren zijn vuurdoop als verdediger en met succes.

"Wie zou achter wie spelen? Dat was de vraag", herinnert Haagdoren zich. "Uiteindelijk bleef Leonardo voor mij staan en werd ik verdediger. Ik moet zeggen dat ik deze nieuwe ervaring best leuk vind. Dat komt waarschijnlijk ook omdat de resultaten en prestaties best meevielen. Enkel op Standard en Moeskroen incasseerden we een tegendoelpunt. Het is een totaal andere manier van voetballen. Ik ben meer geconcentreerd voor en tijdens de match. Een keer falen, ook wat betreft opstelling, wordt sneller afgestraft. Ik zal natuurlijk nooit een echte verdediger worden, daarvoor heb ik te weinig

body

. Ik probeer dat te compenseren door slimmer te zijn dan mijn tegenstander."

"Ik ben hoe dan ook erg tevreden bij Germinal Beerschot. Even heb ik wel getwijfeld, maar iedere voetballer beleeft bij elke club wel eens moeilijke momenten. Ik wou er niet over zeuren, ik knokte me er doorheen. Vroeger reageerde ik al eens verkeerd op dergelijke situaties. Ik leerde dat je door alles te negatief te benaderen, ook geen stap vooruit komt. We kenden geluk dat de ploeg net op het juiste moment in mekaar klikte. Verder vormen de zeven thuisoverwinningen op rij de basis van onze redelijk succesvolle eerste ronde. We hadden zelfs recht op nog meer punten. Behalve in de match in Brugge lieten we wekelijks iets zien. We hebben geen ploeg om de counter te spelen. Via combinaties dicht bij het doel van de tegenstander spelen, dat doen we het liefst en kunnen we het best.

We willen er alles aan doen om ook die achtste thuiswedstrijd te winnen om zo zonder puntenverlies in eigen stadion de winterstop in te gaan. Het zou jammer zijn mocht dat tegen Beveren niet lukken. Ooit werd ik er binnengehaald om de degradatie te helpen voorkomen. Dat lukte toen jammer genoeg niet, hoe goed onze bedoelingen ook waren.

Beveren maakt de jongste weken furore door vanuit een verloren positie plots een aantal ploegen achter zich te laten. Beveren vond een nieuw elan, dat maakt het te duchten. Draaien we met 30 punten, dan blijft alles mogelijk. Een Europees ticket behalen via de competitie, lijkt me net iets te hoog gegrepen. Zo lang mogelijk voeling proberen te houden met de top, dat moet ons doel zijn. We moeten vermijden in de anonimiteit terecht te komen."