Alain Courtois ontwijkt tackles over hooliganproblematiek en andere

ROTTERDAM -

"De loting is de echte aftrap van EURO 2000." Alain Courtois zegt het met een zekere fierheid. Vandaag staat zijn evenement voor het eerst in de schijnwerpers van de wereld. "De aanwezigheid van Pelé, een uniek deelnemersveld, een rechtstreekse uitzending in twaalf landen..." De man krijgt er geen genoeg van. Eén euforische uitspraak willen we u niet onthouden. "Meer dan duizend journalisten: er is meer interesse dan voor Filip en Mathilde!"

Yves Taildeman

BR>De aanloop naar de loting was uitputtend voor Courtois. Vorige vrijdag kreeg hij tien journalisten over de vloer, sindsdien waren dat er een vijftal per dag. "Dat impliceert dat het evenement overal aanslaat", zegt hij. "Of ik nerveus ben? De bondscoaches zijn dat, de regeringen ook, maar het organisatiecomité absoluut niet."

Waarop Courtois aanstalten maakte om zijn

goed-nieuws-show

op te voeren. We verkozen het anders aan te pakken. Met kritische uitspraken van mensen die begaan zijn met zijn tornooi probeerden we hem in een lastig parket te brengen.

"EURO 2000 organiseren in kleine landen als België en Nederland is hetzelfde als de Rolling Stones uitnodigen in een parochiezaal." (De Gentse Politiecommissaris Steven De Smet)

Courtois:

Ik weet goed wie die man is. Ik ga de confrontatie met hem niet aan, ik hou niet van vechtpartijen. Hij heeft de eerste loting in Gent goed georganiseerd. En hij heeft met Lierse - Leverkusen één Europese match onder zijn bevoegdheid gehad. Die man heeft dus al wat ervaring. Punt. Kijk, we weten goed waar we aan begonnen zijn. We organiseren het tornooi voor de echte voetbalsupporter. Degene die ook naar onze landen komt voor het toerisme. Wie komt om boel te maken, moéten we pakken. Daarmee uit. Ik hoor dat onze landen makkelijk bereikbaar zijn. De Engelsen kunnen enkel per boot, per trein of per vliegtuig komen. Zijn zij niet makelijk te localiseren? En de Duitsers? Oei! Die willen de organisatie van het WK 2006. Het zou heel triest zijn als zij hier rel kwamen schoppen. De Duitse bond weet dat en doet volop inspanningen om problemen te vermijden.

"In 1998 moeten we in politievrije stadions kunnen spelen." (Courtois zelf in 1994, als secretaris-generaal van de Belgische voetbalbond)

Courtois:

Wel? Zijn we niet op de goeie weg? Kijk naar de taken van de echte steward. Tijdens Standard - Anderlecht mocht hij voor het eerst zijn nieuwe job uitvoeren. Daar hoorde ook de fouillering van de supporters bij. De organisator moet meer verantwoordelijkheid nemen en dat doen we. Als het fout loopt, hebben wij de eindverantwoordelijkheid. Uiteraard alleen voor wat in het stadion gebeurt. De wet verbiedt ons bevoegd te zijn voor wat op de openbare weg gebeurt. Of daar niet het grootste risico op rellen bestaat? Zou kunnen. Maar onze samenwerking met Justitie en Binnenlandse Zaken verloopt heel goed.

"Tijdens EURO 2000 moet het leger ingezet worden." (De Nederlandse partij CDA)

Courtois:

We moeten ook niet overdrijven. Op het WK in Frankrijk bestond het snelrecht ook, maar er werden slechts 24 hooligans mee veroordeeld. Als je het zo extreem stelt, is Roland Garros ook een risicotornooi sinds Monica Seles werd neergestoken. En hoeveel veiligheidsmensen werden er niet ingezet voor het huwelijk van de prins?

"De stelling van Courtois dat EURO 2000 ons miljarden gaat opleveren, moet je met een korrel zout nemen. Ik geloof niet in sinterklaas." (Jean-Marie Roberti, coördinator van de stad Luik)

Courtois:

Er zijn twee studies geweest waaruit bleek dat EURO 2000 zeven à acht miljard zou opleveren met 2,8 miljard aan BTW-inkomsten. Iemand van de Kamer van Koophandel van Luik zei zelf dat de toeristische promotie van de stad honderd miljoen waard was. Het EK 1996 zorgde voor een kwart van de groei van het bruto binnenlands product van Engeland. Natuurlijk kost de organisatie 2,2 miljard. Maar dat is laag in vergelijking met wat andere landen neertellen. Wij stuurden geen ambassadeur Europa rond zoals Frankrijk deed met Platini. Wij organiseren het EK zoals Lillehammer de Olympische Spelen organiseerde:

low profile

. In Hannover vindt de wereldtentoonstelling plaats. Daar zijn geen hooligans, maar de kosten zullen hoger liggen dan voor EURO 2000.