Twee nieuwe gevallen van blauwtong in schapenbedrijven

Print
Er zijn twee nieuwe gevallen van de blauwtongziekte vastgesteld in schapenbedrijven in België. Beide haarden bevinden zich in de bestaande 20 kilometer-zone, in de hoek gevormd met Nederland en Duitsland.
Dit brengt het totaal aantal haarden op zeventien. Dat heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) woensdag gemeld.
Deze nieuwe haarden hebben geen invloed op de 20 kilometer-zone, het beschermingsgebied en het toezichtsgebied. Wetenschappers zijn het eens met de aanpak van het Voedselagentschap en bevestigen dat de doding van de besmette dieren in deze situatie geen optie is en dat de voorkeur moet gaan naar alternatieven. De muggen die de ziekte van herkauwer op herkauwer overdragen, moeten bestreden worden.
Het Voedselagentschap raadt aan om de vatbare dieren 's nachts op stal te houden en ze met insecticiden te behandelen. Het FAVV organiseert samen met Spaanse experts en het Tropisch Instituut een programma om muggen te vangen, hun soort te bepalen en het aantonen van eventuele aanwezigheid van het virus in de gevangen muggen. Hiervoor zullen vijf muggenvallen gebruikt worden rond vijf besmette bedrijven.