"Robert Waseige weigert verlanglijstje op te stellen

BRUSSEL -

Telkens er morgen een balletje voor de groep van België uit de urne tevoorschijn komt, zal het hart van de Belgische supporter wat harder bonken. Bondscoach Robert Waseige zal naar eigen zeggen de rust zelve zijn. "Wat kan ik eraan veranderen?", zegt hij. "Trouwens, geef ons maar de sterkste tegenstanders. Tegen hen zijn wij altijd op ons best."

Yves Taildeman

BR>Dus Roemenië, Frankrijk en Engeland, Robert? De meest geprezen coach van het ogenblik lurkt eens aan zijn dikke sigaar en haalt de schouders op. "Het maakt me niet veel uit", zegt hij. "Wie hier op EURO 2000 aanwezig is, heeft al het parcours van een oud-strijder achter zich. De voorrondes waren van een bijzonder hoog niveau. Zwakke tegenstanders ontmoet je op dit tornooi niet. Laten we serieus blijven. Welke zin heeft het dan om een voorkeurlijstje op te stellen? Als we andere landen loten, zou ik ontgoocheld zijn en dat is voor niks nodig."

Ooit liet Waseige zich ontvallen dat hij uit zijn liefde voor Frankrijk graag tegen de wereldkampioen zou spelen. "Dat klopt. Dat zou een ideale waardemeter zijn. Maar dat is ook het geval in wedstrijden tegen favorieten als Duitsland, Italië of Spanje. Alles hangt af van de vorm van de dag. Het zal niet zo belangrijk zijn tegen wie we spelen, maar of wij in een goeie dag verkeren. Aan welke landen we ook zullen gelinkt worden, ik zal de trekking aanvaarden. Zenuwachtig zal ik niet zijn. Als ik me op iets moet voorbereiden, is dat anders. Dan kan ik me de vraag stellen:

Heb ik de juiste keuzes gemaakt?

of

Klopt mijn redenering?

Maar hier sta ik volledig machteloos. Laat het dus maar allemaal op me afkomen."

Kapitein Lorenzo Staelens verkiest tegenstanders van naam dan een kleiner broertje als Slovenië. Zijn motto is:

Liever een onmogelijke kwalificatie afdwingen dan afgaan tegen Slovenië.

Waseige geeft zijn aanvoerder een schouderklopje. "Dat is geen slechte redenering", zegt Waseige. "De meeste landen hebben voor niemand geheimen. Slovenië kennen we minder. Dat betekent niet alleen dat het een gevaarlijke tegenstander is, maar ook dat onze concentratie zou kunnen verslappen. Geef ons daarom maar de sterksten, zoals Staelens zegt. Dan weten we meteen waar we staan."

Met Kroatië, Schotland, Letland en San Marino kon Waseige over de WK-loting niet klagen. Voor de EURO 2000-loting noemt hij de factor geluk van minder belang. "In Tokio konden we tegen een massa landen vallen. Zondag zijn er maar twaalf potentiële tegenstanders. Het waardeverschil tussen die landen is zo klein, dat een makkelijke loting uitgesloten is. Welke zin heeft het dan te zitten bidden voor deze of gene groepsgenoot?"