EURO 2000: Rode Duivels kennen zondag hun tegenstanders

BRUSSEL -

Twee levensbelangrijke lotingen in zes dagen. Hoewel ze niet hoeven te voetballen, maken de Rode Duivels

hete

tijden mee. Morgen weten zij tegen wie ze het vanaf 10 juni 2000 in hun eigen tornooi moeten opnemen.

Yves Taildeman

BR>Toen de UEFA in 1995 het Europees Kampioenschap van het mythische jaar 2000 toekende aan België en Nederland, begon de EURO 2000-koorts er langzaam te stijgen. De rest van Europa wist nauwelijks waar het EK zou plaatsvinden. Met de loting in

Heizelpaleis 10

komt daar verandering in. Europa stroomt dezer dagen naar Brussel. Er bestaat geen twijfel meer over: zondag gaat EURO 2000 voorgoed van start.

Zelden zullen de Rode Duivels zo gespannen een loting volgen als deze. Voor eigen volk mogen zij niet afgaan, anders verliest het tornooi een deel van zijn glans. Het wordt dus hopen dat Robert Waseige zijn Japanse

konijnenpoot

mee heeft. In Tokio kreeg de bondscoach met Kroatië, Schotland, Letland en San Marino geen onaangename tegenstanders voor de WK-voorronde. Een zesde opeenvolgend WK ligt binnen de mogelijkheden. Als hij zondag Noorwegen, Joegoslavië en Slovenië loot, is de tweede ronde een must. Al ziet de bondscoach dat lichtjes anders. (zie C2) Om de tweede ronde te halen, moet België eerste of tweede eindigen in zijn groep. Zijn eerste drie wedstrijden speelt het in het eigen Koning Boudewijnstadion. Bovendien hebben de Rode Duivels de luxe dat zij als organiserend land reekshoofd zijn.

Voor de technische staf van de voetbalbond beginnen de drukke maanden. Zij kan volop de scouting van de tegenstanders starten. Vooral als Slovenië in de Belgische groep zit, is een doorgedreven studie aangewezen.

Ook het organisatiecomité van EURO 2000 staat voor zware tijden. Tot nu toe verliep de voorbereiding van het tornooi onder aanvoering van directeur Alain Courtois naar wens. De verkoop van tickets stuitte niet op het verzet van de Europese Commissie, wat voor de

Coupe du Monde 98

wel het geval was. De stadions waren één jaar voor de start van het tornooi klaar. En van een betere deelnemerslijst had niemand in het EURO 2000-hoofdkwartier durven dromen. Al zag het er vooral voor wereldkampioen Frankrijk lange tijd beroerd uit. Bovendien werd organisator België na zijn knalprestaties tegen Nederland (5-5), Marokko (4-0) en Italië (1-3) een plots waardig gastland. Dat Nederland met Bergkamp, Kluivert en annderen dat ondanks de sputterende voorbereiding zal zijn, twijfelt niemand aan.

Maar nu zullen Courtois en co op basis van de loting hun ticketing - en veiligheidsstrategie moeten aanpassen. Het wordt vooral uitkijken naar waar Engeland en Duitsland worden ondergebracht. Na de bijeenkomst van het organisatiecomité van de UEFA gisteren staat het vast dat Duitsland op maandag 12 juni in Luik en op zaterdag 17 juni in Charleroi speelt. In Charleroi heeft het één kans op vier Engeland te treffen. Als dat maar goedkomt. Brugge krijgt op woensdag 21 juni het vredige Spanje over de vloer.