Teheran ontkent bezetting Roemeens booreiland

Print
De regering in Teheran heeft ontkend dat Iraanse soldaten een Roemeens booreiland in de Perzische Golf hebben bezet.
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken sprak woensdag van een rechtsgeding tussen Iraanse en Roemeense oliemaatschappijen. In het kader van dat geding hebben Iraanse politiemensen ervoor gezorgd dat het boormateriaal niet van het olieplatform wordt weggehaald, vooraleer het geschil is bijgelegd. De regering in Teheran zou niet bij de zaak betrokken zijn.

Directeur Gabriel Comanescu van Grup Servicii Petroliere (GSP), de exploitant van het booreiland, had dinsdag in Boekarest meegedeeld dat een Iraans schip en een helikopter eerst het vuur hadden geopend, waarna het olieplatform Orizont werd bezet. Er zouden vier gewapende Iraanse soldaten op het platform gestationeerd zijn. Achtergrond zou een langlopend rechtsgeding zijn met Iraanse bedrijven.
De Roemeense president Traian Basescu heeft laten weten dat hij over de zaak met zijn Iraanse collega Mahmoed Ahmadinejad telefonisch zal overleggen. De 26 Roemeense werknmers op het booreiland worden goed behandeld, kregen levensmiddelen en hebben radiocontact met de buitenwereld.

Volgens GSP beschuldigen de Iraanse oliemaatschappijen Petroiran en Oriental Oil Kish de Roemenen van contractbreuk, omdat GSP onlangs een ander olieplatform, de Fortuna, uit de Iraanse wateren heeft teruggetrokken. De Roemenen hebben hierover met de beide Iraanse bedrijven echter geen enkele afspraak, zo luidt het.