Britse experten: "VS-oorlog tegen terrorisme heeft Iran versterkt"

Print
De invloed van Iran in het Midden-Oosten is volgens Britse experten door de zogenaamde oorlog tegen het terrorisme van Washington alleen maar toegenomen.
Met de taliban in Afghanistan en met het regime van Saddam Hoessein in Irak hebben de Verenigde Staten twee van de belangrijkste regionale rivalen van Iran uitgeschakeld, luidt het in een woensdag gepubliceerd rapport van het onafhankelijke politieke researchcentrum Chatham House in Londen.

Noch de in 2001 verdreven taliban in Afghanistan, noch de in 2003 ten val gebrachte dictatuur in Irak werden "door samenhangende en stabiele politieke structuren" vervangen. De instabiliteit in het Midden-Oosten, waarvan per slot van rekening Iran profiteert, is door de jongste conflicten tussen Israël en de Hezbollah in Libanon en tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook alleen maar groter geworden.
Ondanks alle pogingen van de Verenigde Staten om Iran tegemoet te komen, heeft Teheran "met succes haar betrekkingen met de buurlanden gecultiveerd, zelfs met alle Arabische en soennitische landen, die de invloed van Iran vrezen". Teheran is inmiddels gewaargeworden dat het een "aanzienlijk sterke positie" heeft verworven.
In Irak, dat Teheran al lang als "haar eigen voortuin" beschouwt, heeft "Iran ondertussen de Verenigde Staten als invloedrijkste macht afgelost, wat het een sleutelrol voor de toekomst van Irak verschaft". Bovendien is Teheran in het nucleair geschil met het Westen er inmiddels van overtuigd geraakt, dat Iran zich zal kunnen handhaven.