Dodelijke abrikozenpitten in Nederland

Print
In Nederland zijn mogelijk dodelijk giftige abrikozenpitten in omloop. In het zuiden is al iemand ernstig ziek geworden van de pitten, maar onduidelijk is of die in Nederland waren gekocht. De pitten zijn wel in Oostenrijk aangetroffen. Dat heeft de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) vanochtend laten weten.
De zieke is opgenomen in een ziekenhuis, maar de VWA kon niet zeggen waar. "We weten alleen dat het ergens in Zuid-Nederland is," aldus een woordvoerder.

Het gevaarlijk abrikozenpitten zitten in zakjes met een inhoud van 250 en 100 gram uit China, Turkije, Pakistan en Uzbekistan. Er staat op vermeld dat de pitten in het wild zijn geoogst. De zakjes zijn te herkennen aan termen als 'Wildform, 'Wildwuchs' en Wildsammlung'. Net als bittere amandelen kunnen deze pitten hoge gehaltes (circa 1000 mg/kg) cyanide (blauwzuur) bevatten. Dit is een zeer giftige stof. Zeker als kinderen meerdere pitten opeten kan dit dodelijk zijn. Consumptie van deze bittere producten wordt dus sterk afgeraden, aldus de VWA.
De VWA is via het Europese meldingssysteem op de hoogte gesteld over het in de handel zijn in Europa, dus mogelijk ook in ons land, van deze abrikozenpitten. De melding kwam vanuit Duitsland. Tot nu toe zijn de pitten in elk geval in Oostenrijk aangetroffen. Of daar al slachtoffers zijn gevallen wordt nog onderzocht. De VWA probeert eventuele inmporteurs zo snel mogelijk op te sporen om de producten uit de handel te halen. Tot dusver zijn geen Nederlandse importeurs gevonden.