Honden speuren naar kanker

Hondenspecialist Victor Lenaers is ervan overtuigd dat hij honden kan opleiden om kanker bij mensen op te sporen. Volgens de man beschikken de dieren over enorme snuffelcapaciteiten, waardoor het opsporen van kanker geen onoverkomelijke opdracht is. In de lente van 2000 begint hij met de opleiding. Hoe komt iemand op het idee om honden op te leiden om menselijke kankers te identificeren? "Het was een geluk bij een ongeluk", zegt Victor Lenaers.

Kathleen Brughmans

BR>"Een tijdje geleden waren we op bezoek bij vrienden in Amerika. De hond des huizes toonde al een aantal weken een vreemd gedrag. Hij snuffelde bijna onophoudelijk aan de schouder van de vrouw. Toen die uiteindelijk een dokter raadpleegde, werd - hoe vreemd het ook mag klinken - huidkanker vastgesteld", aldus Victor Lenaers. In de Verenigde Staten zijn momenteel experimenten aan de gang, waarbij de snuffelcapaciteit van de hond gebruikt wordt om huid- en longkanker op te sporen. Bovendien blijkt uit die experimenten dat een hond eveneens in staat is om tuberculose en een plotse daling van de bloedsuikerspiegel bij suikerzieken vast te stellen.

In maart 2000 start Victor met de opleiding van kankerhonden. "Om te beginnen zal ik twee honden van een klein ras, zoals de cocker spaniël of de schnauzer, aankopen", legt Victor uit. "Om na de opleiding niet bedrogen uit te komen, zullen enkel honden met een uitstekend reukorgaan en een sociaal karakter in aanmerking komen voor de opleiding."

Reukbank

Vervolgens zullen de honden opgeleid worden met behulp van een

reukbank

. "Concreet betekent dit, dat we de hond aan een potje laten ruiken met het ongezonde weefsel van een persoon met huidkanker. Daarna stel ik een reukbank samen met ongeveer vier potjes met gezond weefsel en één potje met weefsel van een kankerpatiënt. Vervolgens laten we de hond aan de verschillende potjes ruiken." "Ik twijfel er niet aan dat het dier het potje met het ongezonde weefsel zal onderscheiden van de andere potjes. In dat geval kan de hond rekenen op een beloning", aldus Victor Lenaers. Dezelfde procedure wordt gevolgd bij het opsporen van longkanker. Dan worden de potjes gevuld met adem van gezonde en ongezonde mensen.

Maar voor hondenspecialist Lenaers kan starten met de opleiding, hoopt hij op de medewerking van artsen en ziekenhuizen. Professor Jan Bernheim, verbonden aan de VUB, gelooft in het project van Victor Lenaers en hoopt dat er snel een eerste gesprek volgt met de initiatiefnemer. "Een twaalftal jaren geleden hebben Jaak Kraewinckels, nu licenciaat menselijke ecologie, en ik een gelijkaardig project opgestart. Door gebrek aan tijd en geld hebben we destijds het project moeten opschorten", aldus professor Bernheim. Nu staat de professor helemaal achter het project van de Brechtenaar. "Kankers produceren sterk verdunde en abnormale eiwitten. Honden zijn voor deze scheikundige stoffen extreem gevoelig, denk maar aan de prestaties van speur- en drugshonden."

Info: Victor Lenaers 03/313.62.60.

Aangeboden door onze partners