FIFA dreigt Italiaanse voetbalbond te schorsen

Print
De internationale voetbalbond (FIFA) dreigt er mee de Italiaanse voetbalbond (FIGC) te zullen schorsen, als deze niet kan voorkomen dat Juventus Turijn zijn degradatie in het Italiaanse voetbalschandaal aanvecht voor een burgerrechtbank.
"Wij hadden de FIGC tot woensdagmiddag de tijd gegeven om ons te vertellen hoe ze dachten Juventus te overtuigen of te verbieden naar een gewone rechtbank te stappen", vertelde FIFA-woordvoerder Andreas Herren, die preciseerde dat de procedure die Juventus voor ogen heeft, in strijd is met de reglementen van de FIFA.

De FIFA wil de zaak met spoed behandelen. Een schorsing van de FIGC zou tot gevolg hebben dat Italiaanse clubs en de verschillende nationale selecties - en dus ook de wereldkampioen - niet mogen meedoen aan grote internationale competities. Artikel 61-2 van het FIFA-reglement stipuleert dat rechtsvoering voor een gewone rechtbank verboden is, tenzij de FIFA daar anders over beslist. Conflicten moeten behandeld worden door het eigen rechtsorgaan van de FIGC, dat van de FIFA, het Italiaans olympisch comité (CONI) of - in laatste instantie - het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne.
Juventus werd voor zijn aandeel in het schandaal veroordeeld tot degradatie naar de tweede klasse, waar het moet starten met een achterstand van 17 punten. De club verloor ook haar landstitels van 2005 en 2006. Juventus besloot daarop maandag naar de Administratieve Rechtbank te stappen.