Directie poogt onrust werknemers Econosto in Merksem weg te nemen

De vijftien werknemers van Econosto Merksem (het vroegere Hofland Deltaflex) zijn ongerust. Er doen geruchten de ronde dat het bedrijf na nieuwjaar de deuren zou sluiten.

Luc Huysmans

BR>De directie stelt dat er nog geen enkele beslissing is genomen. Er is wel een studie aan de gang. Algemeen directeur Luc Van den Berghe denkt dat door het leasen van een

watersnijmachine

en/of een

CNC-machine

de productie-activiteiten opnieuw rendabel kunnen worden. Hij sluit evenmin uit dat de studie uitwijst dat Merksem dicht moet. "Maar er zijn heel wat andere mogelijkheden." Volgens Van den Berghe wordt de onrust gevoed door één werknemer die niet naar behoren functioneert.

Volgens een betrokkene zouden de deuren pas na nieuwjaar worden gesloten om zo geen sluitingspremie te moeten uitbetalen. Die is verplicht voor bedrijven die het jaar vóór de sluiting 20 mensen tewerk stelden. In '98 werkten er gemiddeld 26 mensen (onder wie 12 bedienden die intussen bij Econosto Wijnegem werken), vorig jaar 18.

Van den Berghe: "Econosto is een beursgenoteerd bedrijf. Wij werken niet op die manier. Onze Belgische operaties zijn rendabel, alleen de productie nog niet. Maar ik geloof erin dat dat wel lukt."

Vakbondssecretaris Luc De Bruyn (ACV) is door werknemers gecontacteerd. "De directie geeft ons niet de minste uitleg. Vorige week werden we zelfs buitengegooid toen we met de mensen op de vloer wilden spreken. Wat ons betreft spreken we liever gisteren dan vandaag over een sociaal afvloeiingsplan."

Aangeboden door onze partners