FAVV raadt voorzichtigheid aan bij eten van bittere abrikozenpitten

Print
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) raadt aan om zeer voorzichtig te zijn met het eten van bittere abrikozenpitten uit China, Turkije, Pakistan en Oezbekistan.
Het FAVV heeft woendag gemeld dat de Europese berichten niet in de richting van België wijzen, maar raadt toch voorzichtigheid aan. De bittere abrikozenpitten kunnen hoge gehaltes cyanide, een giftige stof, bevatten. "Dit is een natuurlijk verschijnsel. Cyanide heeft een typische amandelgeur", aldus Pascal Houbaert van het FAVV.
Volgens Houbaert zijn deze bittere abrikozenpitten blijkbaar gegeerd bij kankerpatiënten omdat ze een genezende werking zouden hebben.

In Nederland heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gewaarschuwd voor het eten deze pitten uit China, Turkije, Pakistan en Oezbekistan. Het zijn zakjes van 100 en 250 gram en er staat op vermeld dat de pitten in het wild zijn geoogst. Volgens de VWA kan het eten van meerdere pitten vooral ernstige gevolgen hebben voor kinderen.
Tot nu toe zijn de pitten al in Oostenrijk aangetroffen.