Peter Van Santvliet: "Ik maak me geen illusies meer"

OELEGEM -

Peter Van Santvliet eindigde woensdag in de Superprestigeveldrit in Italië slechts op een elfde plaats. "Zo'n kunstmatig parcours waarbij de techniek primordiaal staat is niet meteen mijn favoriet werkterrein", probeert de Oelegemnaar een verklaring te geven.

K.L.

BR>"Ik had nochtans heel goeie benen, dit dan in tegenstelling tot de wereldbekerwedstrijd van vorige week zondag in Leudelange waar ik een slechte dag doormaakte. Zoiets is niet goed voor het vertrouwen. Als ik dit weekend over mijn Italiaanse benen kan beschikken ziet het er goed uit voor mij. In Hoogstraten bijvoorbeeld vind ik een parcours terug dat te vergelijken is met Gieten en daar eindigde ik op een vijfde plaats. Dat moet opnieuw kunnen."

Allemaal goed en wel die ereplaatsen. Maar nooit eens mee op het podium kunnen klimmen of voor een uitschieter zorgen, werkt dat dan echt niet frustrerend?

"Toch niet, neen. Dat kan misschien verrassend lijken maar als je 30 jaar oud bent dan weet je ondertussen stilaan wat kan en niet kan. Ik geloof eerder dat iemand als Mario De Clercq zich stilaan niet lekker meer in zijn vel voelt. Hij behoort tot de absolute top, maar komt ook nog maar zelden aan zijn trekken als we over winnen praten. Renners als Nijs en Groenendaal rijden gewoon te snel en zijn een klasse beter. Daar kan ik niet mee concurreren en ik maak me geen illusies dat het nog ooit zal gebeuren. Nijs lijkt voorbestemd om te heersen zoals ondermeer Liboton dat in zijn tijd deed.

Ik ben een subtopper. Hoef ik mij daarover te schamen? Ik sta op de zesde plaats in het klassement van de Superprestige en achtste in de Wereldbeker. Dat klassement wil ik bestendigen en liefst nog iets verbeteren. Op de UCI-ranking sta ik voorlopig op een elfde plek. Hier mik op een plaatsje bij de beste tien. Als ik die doelstellingen kan realiseren, zal ik tevreden kunnen terugblikken op mijn seizoen. Dan heb ik mijn capaciteiten ten volle uitgebuit. Kan iemand het tegendeel beweren?"