Justin Gatlin krijgt schorsing van 8 jaar en verliest WR

Print
De Amerikaanse sprinter Justin Gatlin, de wereldkampioen en olympische kampioen op de 100 meter, heeft maandag een schorsing van acht jaar aanvaard.
Dat meldt het Amerikaanse antidopingagentschap (USADA). De 24-jarige Gatlin doet ook afstand van het wereldrecord op de 100 meter dat hij op 12 mei van dit jaar liep in Doha (9.77). De Jamaicaan Asafa Powell is nu de enige wereldrecordhouder.

Gatlin testte op 22 april op de Kansas Relays in de Verenigde Staten positief op het gebruik van testosteron. Hij maakte het nieuws zelf bekend op 29 juli. Op het moment van zijn positieve test werd hij getraind door Trevor Graham, een trainer die al eerder in opspraak kwam in dopingzaken.
Gatlin werd in 2001, als amateur, al eens betrapt op het gebruik van een verboden product en riskeerde een levenslange schorsing. Maar omdat hij nu beloofd heeft dat hij met het USADA zal meewerken, komt hij er met een schorsing van 8 jaar vanaf. Die schorsing loopt af op 24 juli 2014. De sprinter zal dan 32 jaar oud zijn. De kans dat we hem ooit nog aan het werk zien, is bijzonder klein.
"Gatlin wil de accuraatheid van de controle niet in vraag stellen en heeft zijn straf aanvaard. Hij gaat met ons meewerken en zal ons alle informatie geven die hij heeft", luidt het in een mededeling van het USADA. "In ruil daarvoor wordt Gatlin niet levenslang geschorst."

Justin Gatlin doet afstand van al de prijzen die hij won na zijn positieve controle op 22 april. Dat betekent dat hij naast zijn wereldrecord ook zijn Amerikaanse titel op de 100 meter, die hij op 23 juni veroverde, verliest. Hij zou wel zijn medailles van de Olympische Spelen 2004 (goud op de 100 meter, zilver op de 4x100 meter en brons op de 200 meter), van het WK 2005 (goud op de 100 meter en de 200 meter) en van het WK indoor 2003 (goud op de 60 meter) mogen behouden.