Eric De Vlaeminck geeft Sven Nys tips

ANTWERPEN -

"Ik word het een beetje beu. Bijna elke dag een topwedstrijd, de kalender zit echt te vol." Richard Groenendaal baalt van de inderdaad te drukke bedrijvigheid in woud en veld. De renners hollen van de ene Wereldbeker-cross naar de andere Superprestige-wedstrijd. Dit weekeinde staan er in de SP-competitie zelfs twee afspraken op het programma.

André Putzeijs

BR>Zaterdag in Hoogstraten, zondag in Overijse. Twee kansen voor de tegenstanders van Sven Nys om de trofee wat leven in te blazen. Maar net zo goed twee kansen voor de jonge Brabander om het vervolg van deze editie van de Superprestige al na zes van de elf wedstrijden tot een formaliteit te maken.

De Grote Prijs Wim Lambrechts, vandaag in het recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten, verschilt als de dag van de nacht van de wedstrijd die een dag later plaatsheeft in Overijse. Hoogstraten biedt de renners een mooi maar zeer snel parcours. Overijse ligt in de heuvelende druivenstreek en maakt daarvan gebruik om een technisch en atletisch parcours uit te tekenen.

Hoogstraten was de laatste jaren eigendom van de Antwerpenaars. Driemaal Herijgers, tweemaal Peter Willemsens, één keer Van Bouwel en vorig jaar Bart Wellens. Met Wellens die naar zijn topconditie gaat, kan Bart vandaag voor een dubbelslag zorgen. Maar diep in zijn hart zit de wereldkampioen van de beloften zeker zoveel te lonken naar Overijse. Bovendien: op een snel parcours domineerde Sven Nys de laatste weken al zijn tegenstanders. En hij is niet van plan om in Hoogstraten de voet van het gaspedaal te nemen.

Maar wat Nys vooral wil: eindelijk ook in Overijse eens meespelen voor de overwinning. Vorig jaar trapte hij er lelijk op zijn adem en moest hij vanop afstand toekijken hoe Vervecken en De Clercq de mooiste prijzen verdeelden.

Nu wil hij zelf een hoofdrol. Maar kan dat ook? Bondscoach Eric De Vlaeminck is ervan overtuigd dat Sven oud en sterk genoeg is om zijn wens in te vullen met een sterke prestatie.

De Vlaeminck: "Vorig jaar had Sven problemen met één stukje parcours. Daar slipte zijn achterwiel altijd weg en verloor hij terrein. Maar aan alles kan je werken. Ik heb hem bijvoorbeeld op de wekelijkse bijeenkomst in Kortenberg aangeraden om tijdens de training met één hand bergop te rijden. Daardoor hangt hij wel als een zak cement op zijn fiets, maar alleen zo kan je leren om je gewicht helemaal op het zadel te houden en het doorslippen te voorkomen. Een trucje uit de oude doos, maar zeer efficiënt. Want op de duur ga je bij elke klim anders op je fiets zitten en rijd je een stuk sneller naar boven. Alle beetjes helpen."

Bart Wellens groeit naar zijn conditiepiek?

"Dat verbaast me niet. Het was zo gepland. Het enige verschil tussen Nys en Wellens is dat Sven twee jaar ouder is en als atleet op weg naar de volwassenheid. Terwijl Bart maar net het stadium

kind-zijn

achter zich heeft. Geef de Kempenaar nog één-twee winters en hij wedijvert op met Nys. Maar ik zal de laatste zijn om verrast op te kijken als dat zondag ook al eens gebeurt. Bart zit net zo goed met Overijse in het hoofd als Sven."

Stand Superprestige

Na 4 wedstrijden:

1. Sven Nys 115 punten

2. Richard Groenendaal 94

3. Mario De Clercq 80

4. Bart Wellens 66

5. Adri van der Poel 64

6. Peter Van Santvliet 53

7. Bjorn Rondelez 44

8. Daniele Pontoni 43

9. Marc Janssens 41

10. Tom Vannoppen en Erwin Vervecken 39.