Gynaecologisch instrument Nederlandse uitvinding van het jaar

De Nederlandse gynaecoloog Mark Emanuel is donderdag uitgeroepen tot 'beste uitvinder' van het jaar. Volgens de jury van de ID-NL Jaarprijs betekent zijn chirurgisch instrument een doorbraak in de behandeling van abnormale baarmoederlijke bloedingen.

ANP

BR>De 'Intra Uterine Shaver' vereenvoudigt het verwijderen van vleesbomen en poliepen uit de baarmoeder. De operatie, normaal gesproken niet helemaal zonder risico's, gebeurt hierdoor veiliger en is minder tijdrovend. Bovendien zal een gynaecoloog minder vaak hoeven te besluiten om bij een vrouw de baarmoeder te verwijderen.

De directeur van het ID-NL reikte de prijs, een bedrag van 15.000 gulden (ongeveer 300.000 frank), uit in het Rotterdamse World Trade Center. Het gynaecologisch instrument werd uit 25 nominaties gekozen.

Er werden dit jaar voor het eerst naast de 'hoofdprijs' in verschillende categorieën prijzen uitgedeeld. Zo won in de categorie 'household' de lekvrije drinkbeker voor peuters. Een plastic tuitje zorgt ervoor dat er niets uit komt, ook al houdt het kind de beker op z'n kop. De bedenker ging met een bedrag van 50.000 frank naar huis.

Het ID-NL krijgt per jaar zo'n duizend nieuwe ideeën ter beoordeling voorgelegd. Het was de tiende keer dat de ID-NL Jaarprijs werd toegekend.

Aangeboden door onze partners