Web-bewijs

Deze week stelde de Vlaming Robert Cailliau - de man die begin jaren '90 samen met Tim Berners-Lee het WWW creëerde - voor om internetgebruikers te verplichten een diploma te halen. Je zou het nodig hebben om te surfen of te e-mailen en zonder diploma zou je niet meer op het net kunnen. Calliau vergeleek het met een rijbewijs: vooraleer je de weg op mag, moet je bewijzen dat je je rechten en plichten kent.

BR>Is het een goed idee? Nee. Het diploma kan inderdaad een oplossing kunnen zijn voor een aantal uitwassen op het web, maar ten koste van wat? Zolang alleen het gedrag van de surfer beoordeeld wordt zijn er weinig problemen, maar wat als men ook de inhoud van websites gaat bekijken? Wie stelt dan de regels op? En vooral: wie reikt de diploma's uit? De overheden? Alsjeblieft niet: het zou de groei van Internet danig vertragen en de bemoeienis van overheidswege nog doen groeien. En wat dan met de politieke dissident die plots niet meer op het web kan omdat de regering zijn webdiploma weigert? Hij verliest zijn (vaak enige) overblijvende communicatiemiddel.

De informele

netiquette

van de begindagen raakt meer en meer bedolven onder commerciële belangen, ongewenste e-mails, reclamebanners en louche praktijken. Er zijn strengere regels nodig, maar het idee van Cailliau druist regelrecht in tegen de 'open' filosofie van het web. Hoe lang denk je overigens dat het zou duren voordat mensen met genoeg centen hun diploma simpelweg kopen op de zwarte markt?

Aangeboden door onze partners