Prins Claus geeft merkwaardige speech

AMSTERDAM

AP

BR>Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Prins Claus Prijs in Amsterdam heeft Prins Claus opnieuw de show gestolen. Aan de opening van zijn Engelstalig speech vroeg de prins-gemaal aan zijn toehoorders of ze niet liever meteen aan de borrel gingen, om vervolgens een erg verwarde toespraak te houden. Dat toonde de Nederlandse omroep NOS woensdagavond in haar laatavondjournaal.

«Ik heb een probleem: alles is al gezegd,» opende prins Claus, verwijzend naar de vele speeches die de zijne voorafgingen. «Zal ik stoppen of doorgaan. U weet dat er een receptie komt die veel aantrekkelijker is.»

Nadat slechts enkele handen de hoogte ingingen, vroeg de echtgenoot van koningin Beatrix zich luidop af: «Is dit de spiegel van de werkelijkheid? De meerderheid van de mensen lijkt geen mening te hebben.» Prins Claus koos hierbij voor het Engelse woord 'meaning', waar het 'opinion' had moeten zijn.

De prins-gemaal vervolgde met een onsamenhangende toespraak, doorspekt met improvisaties en lange denkpauzes. Nadien wendde hij zich tot zijn echtgenote. «Mijn vrouw! U weet niet wat ik voor haar voel. Ik ben haar zoveel verschuldigd, ik ben blij dat zij er is. Het is fantastisch. Dank je.»

Koningin Beatrix was zichtbaar in verlegenheid gebracht door zijn woorden. «Mijn vrouw wordt nerveus. Ik zie dat ze met haar ogen begint te bewegen. Het is tijd dat ik er een einde aan maak, omdat ik anders te veel onzin praat,» besloot prins Claus. Op de koop toe vergat de prins in eerste instantie de bewuste prijzen uit te reiken.

Het is niet de eerste maal dat prins Claus zich merkwaardig gedraagt naar aanleiding van de uitreiking van 'zijn' prijs in het koninklijke paleis op de Dam. Vorig jaar brak hij nog met het protocol door z'n stropdas af te werpen.