Hoe rijker de vrouw, hoe sneller ze een echtscheiding aanvraagt

Print
Naarmate een werkende vrouw meer verdient, stijgt de kans dat ze gaat scheiden.
Dat blijkt uit onderzoek dat de Sunday Times publiceert. Het fenomeen heeft niet alleen te maken met haar financiële zelfstandigheid, maar ook met het feit dat ze succesvoller is dan haar echtgenoot.

Volgens onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit van Arkansas is er sprake van een verandering van de machtsverhoudingen binnen het huwelijk. Daardoor is de vrouw minder geneigd dan vroeger om naast haar vaak zware job ook nog het leeuwendeel van de huishoudelijke taken op zich te nemen - zeker als ze het gevoel heeft op professioneel vlak succesvoller te zijn dan haar partner.

En hoe hoger haar inkomen, hoe sterker het gevoel dat ze het op eigen kracht ook wel zal redden en hoe gemakkelijker zij zich een goede echtscheidingsadvocaat kan permitteren.

Volgens onderzoeksleider Randall Kesselring, een economist, leidt economisch succes van een vrouw in veel gevallen op zichzelf al tot spanningen binnen het gezin, want een fragiel mannelijk ego kan het daar heel moeilijk mee hebben.

Hij bestudeerde de financiële situatie van 112.740 vrouwen, van wie een zesde gescheiden en de rest getrouwd was. Daaruit concludeert hij dat het stijgende aantal echtscheidingen in hoge mate kan worden toegeschreven aan het steeds grotere financiële succes van werkende vrouwen. Dat wordt trouwens bevestigd door advocaten die zich specialiseren in scheidingsprocedures.