"Autorijden en handenvrij telefoneren is gevaarlijk"

Print
Autorijden tijdens een telefoongesprek met een handenvrije kit is even gevaarlijk als sturen mét gsm in de hand. Een studie van de universiteit van Utah toont aan dat bij handenvrij bellen de aandacht door twee wordt gedeeld.
Handenvrij bellen en sturen vermenigvuldigt het risico op ongevallen met vier, aldus professor David Strayer. Volgens deze psycholoog benutten de hersenen slechts de helft van hun capaciteit in verband met het verkeer en autorijden terwijl de chauffeur telefoneert.
Voor de studie mat hij met elektroden de hersenactiviteit. Zestien koppels zaten achter het stuur van een simulator bij een rit op de snelweg. Gelijktijdig voerden ze een telefoongesprek. Tijdens de simulatierit moest de bestuurder reageren op een bruusk remmende wagen of een onaangekondigd inhaalmanoeuvre.
In alle gevallen werd de hersenreactie van de bestuurder door twee gedeeld. Volgens Strayer heeft een telefoongesprek niet dezelfde invloed als een gesprek met een volwassen passagier in de wagen, want die "deelt de aandacht van de bestuurder voor een veilig rijgedrag".
In de VS is handenvrij bellen toegelaten in de meeste staten. Slechts in een half dozijn staten is het strafbaar.