Honden sterven vroegtijdig door industrieel voer

Print
Heel wat gezondheidsproblemen en vroegtijdige sterfte bij honden zijn te wijten aan industrieel hondenvoer. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door de Brusselse dierenarts Gerard Lippert.
Lippert onderzocht 600 steekkaarten van "Animaux sans frontières Belgique" (Dieren zonder grenzen) die tussen 2001 en 2003 werden opgemaakt bij het overlijden van de huisdieren. Op de fiches staat informatie over leeftijd, ras, geslacht, de ziektes en de leefwijze van het dier.
"Uit de analyse van de steekkaarten blijkt dat het industriële hondenvoer dat ze eten een bepalende factor is voor de achteruitgang van de gezondheid van de honden en hun vroegtijdige dood," aldus de dierenarts.
"Honden die industrieel voer eten, leven tien jaar. Honden die restjes krijgen, halen dertien jaar. De honden die zowel restjes als industrieel voer eten, worden gemiddeld elf jaar oud," legt Gerard Lippert uit.
Volgens de Brusselse dierenarts is een en ander te wijten aan de dehydratatie van het industriële voedsel, waardoor dit minder vitamines en mineralen bevat. Ook dat het voer kleurstoffen, pesticiden, meststof en te veel proteïnen bevat, is volgens Lippert niet goed voor onze trouwe viervoeters.
Lippert zegt dat honden eigenlijk best de tafelrestjes, brood met soep, granen, groenten en vlees krijgen. Dat hun darmen daar te gevoelig voor zijn, klopt volgens hem niet.