Wal-Mart boekt eerste winstdaling in tien jaar

Print
Het Amerikaanse Wal-Mart, 's werelds grootste detailhandelsketen, heeft voor het eerst in tien jaar de kwartaalwinst zien dalen. De groep uit Bentonville (Arkansas) maakte dinsdag voor het op 31 juli afgesloten tweede kwartaal van 2006-2007 een nettowinst van 2,1 miljard dollar bekend, bijna 26 procent minder dan in de vergelijkbare periode vorig jaar.
Door de terugtrekking uit de Duitse markt, moest Wal-Mart een verlies van 863 miljoen dollar (680 miljoen euro) boeken. Omdat Wal-Mart er na ruim jaar acht jaar geen rendabele activiteit kon opzetten, werden de 85 Duitse supermarkten onlangs overgelaten aan concurrent Metro. Zonder dit boekverlies steeg de winst met 4,6 procent tot 3 miljard dollar.
Topman Lee Scott kondigde aan dat Wal-Mart zich op groei zal concentreren. Het concern profiteerde van een grotere inbreng uit Japan (Seiyu), de aankoop van een Braziliaans bedrijf en de overname van Carho in Midden-Amerika.
De Amerikaanse activiteit, waar de omzet met 6,9 % toenam, noemde hij ontgoochelend. Scott verwees hiervoor naar de gestegen energie- en brandstofprijzen die de hoofdzakelijk modale Wal-Mart-klant hard raakten.