Olieprijzen blijven dalen

Print
De olieprijzen bleven dinsdagmorgen dalen na het einde van de gevechten in Libanon en de aankondiging van oliereus BP dat hij de helft van zijn productie in Alaska behoudt.
In New York daalde de prijs van een vat "light sweet crude" voor levering in september met 59 cent tot 72,94 dollar. In Londen zakte de prijs van een vat Brent uit de Noordzee op de IntercontinentalExchange (ICE) met 67 cent tot 73,63 dollar.
Als oorzaak wordt gewezen op het standhouden van het staakt-het-vuren in Libanon. Er bestond blijkbaar ongerustheid dat de gevechten zouden uitbreiden naar andere landen in de regio, zoals naar Iran, dat goed is voor een groot deel van de wereldwijde olieproductie.
Daarnaast is er de beslissing van BP om de helft van zijn productie op het olieveld Prudhoe Bay in Alaska te behouden, terwijl het de door corrosie beschadigde leidingen herstelt. Oorspronkelijk zou het volledige veld worden afgesloten. Het gaat om het grootste veld van de Verenigde Staten, met een productie van 400.000 vaten per dag, ofwel acht procent van de nationale productie.
BP hoopt 200.000 vaten per dag te behouden. "Dat heeft de bezorgdheid over de bevoorrading wat getemperd," luidt het bij analisten.