"Alles doen voor versterking Libanese Staat"

Print
De Europese Unie wil "alles in het werk stellen om de Libanese Staat te consolideren," zo heeft Europees commissaris van ontwikkelingshulp Louis Michel dinsdag in Beiroet verklaard.
Met betrekking tot de ontwapening van Hezbollah waartoe de Libanese regering wil overgaan, meent Michel dat een "moderne en democratische" Staat onverenigbaar is met "een politieke beweging die tegelijktertijd een gewapende beweging is".
"Het is belangrijk dat we alles in het werk stellen om de Libanese Staat te consolideren," verklaarde Michel op een persconferentie op de tweede dag van zijn bezoek aan Libanon, waar hij nagaat wat de prioritaire noden zijn.
"De Europese Unie wil van de Libanese regering een bevoorrechte partner maken" om haar te helpen "haar gezag en legitimiteit" te vestigen, voegde de EU-commissaris eraan toe. De EU zal wellicht nog eens tien miljoen euro bijeenbrengen voor de heropbouw van het land, dat door een maand van oorlog tussen Israël en Libanon vernield is.
De commissaris vraagt dat Israël zijn blokkade van de lucht- en scheepvaart naar Libanon opheft. De opheffing is opgenomen in de resolutie van de VN-Veiligheidsraad die maandag tot een bestand leidde. Zolang de blokkade duurt, is het onmogelijk de vluchtelingen te helpen die massaal terugkeren. De overheid moet de mogelijkheid krijgen basisdiensten als brandstofverdeling te herstellen, aldus Michel.