"Britse noodhulp aan Pakistan financierde aanslagen"

Print
"Miljoenen Britse ponden die vorig jaar werden ingezameld in Groot-Brittannië ten voordele van de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in Pakistan, zijn gebruikt om de vorige week verijdelde aanslagen op vliegtuigen voor te bereiden," zeggen twee medewerkers van de Pakistaanse geheime diensten.
BR> Volgens de anonieme medewerkers werd in totaal zo'n 5 miljoen pond overgemaakt aan Pakistan voor de slachtoffers van de aardbeving van oktober 2005, maar minder dan de helft van dat geld werd daadwerkelijk voor noodhulp gebruikt.
Het onderzoek zou zich toespitsen op Jamaat-ud-Dawa, een Pakistaanse hulporganisatie die nauwe banden heeft met Lashkar-i-Taiba, een grote groep militanten die in de betwiste provincie Kasjmir vechten tegen Indiase troepen. De moslimorganisatie werd enkele jaren geleden door de Pakistaanse president Musharraf verbannen. Volgens de VS zou de organisatie banden hebben met al-Qaida.
"Jamaat-ud-Dawa verricht zeker liefdadigheidswerk maar omwille van de plaatsen waar de organisatie operereert, hangt er een sfeer van verdachtmakingen rond de groep", zegt de Britse terreurexpert Michael Clarke in de Washington Post. Zijn collega Paul Wilkinson vindt de berichten over een eventuele financiering van terroristen door Jamaat-ud-Dawa "heel erg geloofwaardig".
Een woordvoerder van de liefdadigheidsorganisatie ontkent dat er een onderzoek tegen Jamaat-ud-Dawa loopt en ook de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken ontkent de berichten met klem. Scotland Yard weigerde alle commentaar.