Verdachte toestroom van biljetten van 500 euro in Spanje

Print
De Bank van Spanje heeft een verdachte toename van de vraag naar biljetten van 500 euro genoteerd. De briefjes maken al 63,4 procent uit van de biljetten die in Spanje in omloop zijn. Dat melden verscheidene Spaanse kranten.
Het ministerie van Economie en de Bank van Spanje onderzoeken al sinds april de toename van de biljetten. Vermoed wordt dat ze dienen voor frauduleuze doeleinden.
De meest recente cijfers alarmeren de autoriteiten nog meer, met een nieuw historisch record van 106 miljoen biljetten van 500 euro die eind juli in omloop waren, vergeleken met 83 miljoen eind juli vorig jaar en 100 miljoen in april 2006.
De briefjes van 500 euro zijn goed voor 61,2 procent (52,9 miljard euro) van het geld dat in Spanje in omloop is. Wanneer enkel de briefjes worden meegeteld, gaat het om 63,4 procent. De interesse heeft enkel betrekking op briefjes van 500 euro. Die van 200 euro blijven stabiel en die van 100 euro zagen hun volume zelfs afnemen.
Het onderzoek van de Spaanse autoriteiten moet uitmaken waar de toevloed van briefjes vandaan komt en waar ze heen vloeien. Ze zijn erg gegeerd, maar verdwijnen nadien als sneeuw voor zon, hetgeen doet vermoeden dat ze voor frauduleuze doeleinden worden aangewend.