Voorsprong Kabila in verkiezingen Congo stijgt licht

Print
Het uittredend staatshoofd van de Democratische Republiek Congo (DRC), Joseph Kabila, ziet zijn voorsprong in de race naar het presidentschap licht toenemen.
Na telling van de resultaten van 75 van de 169 kiesdistricten staat Kabila aan de leiding met 53,3 procent van de stemmen, tegen 17,5 procent voor vicepresident Jean-Pierre Bemba, het hoofd van de vroegere rebellenbeweging Mouvement de Libération du Congo (MLC).
Op de derde plaats staat Nzanga Mobutu, de zoon van de overleden Zaïrese dictator Mobutu Sese Seko, met minder dan vier procent van de stemmen, gevolgd door Antoine Gizenga, de vroegere rechterhand van de eerste premier van het onafhankelijke Congo Patrice Lumumba, en Oscar Kashala, een arts die net is teruggekeerd uit de Verenigde Staten. Beiden halen minder dan twee procent.
Vergeleken met de vorige resultaten die werden bekendgemaakt, toen op basis van 66 kiesdistricten, wint Kabila een beetje terrein: hij stijgt van 51,6 naar 53,3 procent. Bemba daarentegen gaat licht achteruit, van 19,3 naar 17,5 procent. Voor de hoofdstad Kinshasa zijn nog geen resultaten bekend.