"Geen bewijs dat in Sri Lankaans weeshuis kindsoldaten verbleven"

Print
Het VN-kinderfonds Unicef en de SLMM, het orgaan dat toezicht houdt op het bestand in Sri Lanka, hebben dinsdag verklaard dat er "geen enkel bewijs" is dat er in het weeshuis dat maandag werd gebombardeerd, kindsoldaten verbleven, zoals het Sri Lankaanse leger beweert.
Unicef en de SLMM gingen dinsdag ter plaatse en stelden niets te hebben gevonden dat de beweringen van het leger kan staven.
"Momenteel hebben we geen enkel bewijs dat het om leden van de Tamil Tijgers ging," verklaarde de vertegenwoordigster van Unicef op Sri Lanka, hoewel het VN-fonds over talloze elementen beschikt die aantonen dat de rebellen kindsoldaten rekruteren.
"Het ging om kinderen uit omliggende scholen die naar daar waren gebracht, men weet nog niet wie, voor een opleiding van twee dagen in het toebrengen van eerste hulp," luidde het.
De woordvoerder van de SLMM zei dat er op de plaats van het bombardement noch uniformen van rebellen, noch andere spullen te vinden waren.
"De plaats kan (in het verleden) gebruikt zijn als trainingskamp want de plaats is daar zeer goed voor geschikt, maar wat we gezien hebben, levert daarvoor geen enkel bewijs," zei hij. "We hebben geen enkele aanwijzing van militaire activiteiten gezien."