"Etnische groepen geviseerd op luchthavens Groot-Brittanië"

Print
De Britse regering overweegt om de veiligheidscontroles op de luchthavens te concentreren op bepaalde passagiers op basis van hun etnische of religieuze achtergrond. Intussen is het verbod om handbagage mee aan boord te nemen, opgeheven.
Hierdoor zou het aantal annulaties en vertragingen op de Britse luchthavens dinsdag aanzienlijk moeten afnemen.
De Britse regering zou eraan denken bij veiligheidscontroles "mensen te selecteren op basis van verdacht gedrag, ongewone reistrajecten of -erg controversieel- op basis van hun etnische of religieuze achtergrond". Het Britse ministerie van Verkeer weigert alle commentaar.
De controle zou volgens Times "meer gesofisticeerd" zijn dan het louter uit de wachtrijen halen van mannen met een Aziatisch uiterlijk. Toch vreest de krant dat de moslimgemeenschap woedend zal reageren op een dergelijke maatregel, omdat moslims waarschijnlijk meer gecontroleerd zullen worden.
Overheidsmedewerkers zouden het controlesysteem momenteel bespreken met de luchtvaartautoriteiten. Volgens hen kan het nieuwe systeem terreurverdachten meer doeltreffend opsporen dan de huidige systemen die er af en toe willekeurig een passagier uitpikken. Het zou ook de lange wachtrijen aanzienlijk doen slinken, klinkt het.