Israël begint troepen uit Libanon terug te trekken

Print
Israël is dinsdag voorzichtig begonnen met de terugtrekking van zijn troepen uit Zuid-Libanon en treft voorbereidingen om het gebied aan het Libanese leger over te dragen.
De Libanese minister van defensie, Elias Murr, zei dat de vijftienduizend manschappen die Libanon volgens het maandag ingegane bestand in de grensstrook moet stationeren, aan het eind van de week ten noorden van de rivier de Litani kunnen zijn.
De grote vuurproef komt echter als de troepen de rivier oversteken om voor het eerst in tientallen jaren het gezag van de Libanese regering in de grensstreek te herstellen.
Israëlische legerleiders zeiden dat zij woensdag al enkele door Israël bezette posities willen overdragen en de terugtrekking van de Israëlische troepen begin volgende week hopen te voltooien. De overdracht vindt plaats via de VN-missie in Zuid-Libanon.
Hoeveel manschappen Israël dinsdag terugtrok werd niet gezegd. Tijdens het laatste grondoffensief bevonden zich naar schatting dertigduizend Israëlische militairen op Libanees grondgebied.
Als de Libanese strijdkrachten de Litani overgestoken zijn, zullen er in Zuid-Libanon geen andere wapens en manschappen zijn dan die van het regeringsleger, zei Murr. Het leger zal de Hezbollah echter niet proberen te dwingen zijn wapens over te dragen, zei de minister. Die eis van de internationale gemeenschap ligt duidelijk te gevoelig.