Bosbranden Galicië bijna 'genormaliseerd'

Print
Na dertien dagen van bosbranden is de toestand in het Spaanse Galicië dinsdag "bijna genormaliseerd". In Saint-Tropez is eveneens een zware brand bijna volledig geblust, aldus de brandweer.
Het departement Landbouw in Galicië maakte dinsdag melding van vier branden die nog omschreven waren, maar die niet als zorgwekkend worden beschouwd, en 24 die wel omschreven waren of die bijna geblust zijn. Enkele dagen terug waren dat er op hetzelfde tijdstip nog meer dan honderd. "De toestand is enorm verbeterd," luidt het. "De wind is gaan liggen en de branden gaan niet meer zo snel vooruit."
De weersvooruitzichten wekken de hoop dat het woensdag zal regenen in Galicië. Dat zou nodig zijn om de branden helemaal te blussen. Na dertien dagen van bosbranden, waarvan het merendeel werd aangestoken, die volgens de enige officiële balans die voorhanden is "tienduizenden" hectare bos en heide hebben vernield, "is de toestand eindelijk praktisch genormaliseerd," zei een woordvoerster van het departement.
Ondertussen is de hevige bosbrand, die maandag ontstond in de buurt van Saint-Tropez, onder controle. "Er blijven nog slechts enkele punten die we aan het behandelen zijn," zei brandweerkolonel Eric Grohin.
Bij de brand vielen geen slachtoffers. Wel moesten 4.000 mensen worden geëvacueerd. Het beroemde strand van Pampelonne lag onder een grote rookpluim. Die was te zien tot in Nice.