Iran viert "overwinning" Hezbollah

Print
In de straten van de Iraanse hoofdstad Teheran is dinsdag de "overwinning" van Hezbollah tegen het Israëlische leger gevierd. Sinds maandagavond rijden jongeren met de motor of de auto door de hoofdstraten van Teheran met de gele vlag van Hezbollah. Sommige inwoners kropen op de daken om "Allah Akbar" (Allah is groot) te roepen. Dat gebeurt traditioneel op 11 februari om de verjaardag van de islamitische revolutie in 1979 te vieren.
De autoriteiten kondigden aan dat de bus en de metro dinsdag gratis zijn in Teheran. De bussen rijden met hun grote lichten aan en zijn versierd met posters van Hassan Nasrallah, de leider van de Libansese Hezbollah. Elders werden voor bepaalde administratieve gebouwen taart en drank uitgedeeld.
Iran en Syrië zijn de belangrijkste broodheren van de Libanese Hezbollah. Israël en de Verenigde Staten beschuldigen Iran ervan de Hezbollah financieel en militair te steunen en zo deels verantwoordelijk te zijn voor het conflict met Israël. Teheran heeft dat steeds ontkend en zegt de groepering enkel moreel te steunen.