Internationale opluchting en zorgen over staakt-het-vuren Libanon

Print
Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft zich maandag opgelucht betoond dat het staakt-het-vuren in Libanon, dat maandagmorgen van kracht werd, lijkt stand te houden.
Hij heeft er bij Israël en de Hezbollah op aangedrongen ervoor te zorgen dat al het geweld stopt.
Ook riep hij de partijen op in samenwerking met VN-vredessoldaten het bestand snel om te zetten in een duurzame wapenstilstand, zoals overeengekomen in de vrijdag aangenomen resolutie van de VN-Veiligheidsraad.
De resolutie roept op tot een einde aan de maand oude oorlog tussen Israël en de Hezbollah en voorziet in de stationering van zo'n vijftienduizend VN-soldaten, die evenveel Libanese militairen moeten helpen Zuid-Libanon onder controle te krijgen nadat Israël zich heeft teruggetrokken.
De commandant van het tweeduizend leden tellende UNIFIL-korps dat al in het zuiden van Libanon is gestationeerd, de Franse generaal-majoor Alain Pellegrini, wil dat de versterkingen zo snel mogelijk worden gestuurd en waarschuwde maandag dat de situatie in Libanon kwetsbaar blijft voor provocaties of incidenten "die alles zouden kunnen ondermijnen".
Israël heeft de Hezbollah een nederlaag toegebracht, zei de Amerikaanse president George Bush maandag na topoverleg met zijn belangrijkste adviseurs op het Pentagon en het ministerie van buitenlandse zaken. Volgens hem waren de gevechten in Libanon onderdeel van een bredere strijd tussen vrijheid en terreur. "We kunnen ons wel voorstellen hoeveel gevaarlijker dit conflict zou zijn geweest als Iran over het kernwapen zou beschikken dat het wil," zei hij.
Het Russische ministerie van buitenlandse zaken liet weten verheugd te zijn over het staakt-het-vuren en zei te verwachten dat de strijdende partijen zich aan het bestand zullen houden. Het benadrukte dat de betrokken partijen al het mogelijke moeten doen om te zorgen dat de situatie in het Midden-Oosten ten positieve verandert.