8 jaar voor inbraak, foltering en verkrachting

Print
De Dendermondse vakantiekamer van de correctionele rechtbank heeft maandag Juan José De Gendt (21) uit Aalst veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van acht jaar. Hij is ook voor tien jaar ontzet uit zijn burgerrechten. De rechter sprak ook tien jaar TBR (ter beschikkingstelling van de regering) uit.
Eind januari 2006 had De Gendt de bewoonster van een huis waar hij was binnen gedrongen brutaal verkracht en gefolterd.
De Gendt pleegde in een maand tijd ettelijke inbraken. Toen hij op 31 januari 2006 een woning in Aalst binnendrong, werd hij op heterdaad betrapt door de vrouw des huizes. De Gendt speelde daarop een luguber spelletje met de dame. Anderhalf uur lang folterde, kleineerde en bedreigde hij haar. Bovendien verkrachtte hij haar tot drie keer toe op brutale wijze. Uiteindelijk ging De Gendt er vandoor met de auto van het gezin. Hij had een handtas met wat geld, een laptop en een computer meegenomen.
Bij een van zijn latere diefstallen maakte De Gendt een gsm buit. Via telefonie-onderzoek kregen de speurders hem te pakken, waarna De Gendt al zijn inbraken bekende, ook die met de verkrachting en foltering.
Het openbaar ministerie eiste tien jaar tegen De Gendt, die zijn gedrag toeschreef aan zijn naar eigen zeggen "ongelukkige kinderjaren".
"Ik wilde mij wreken op de maatschappij, omdat die mijn kinderjaren verprutst heeft. Ik ben getraumatiseerd."
De man werd in Ecuador geboren en werd na een leven op straat, op zesjarige leeftijd geadopteerd door een Belgisch gezin. Door zijn onhandelbaar gedrag moest De Gendt zijn jeugdjaren in instellingen doorbrengen.
De gerechtspsychiaters beoordeelden De Gendt als een "koude, gevoelloze man, zonder spijt".
De rechter oordeelde dat gezien "de gevaarlijke en perverse geest van de beklaagde" een strenge, effectieve celstraf nodig was.
Aan het slachtoffer, dat nog altijd in psychische begeleiding is, moet De Gendt 15.000 euro schadevergoeding betalen.