Peter Kluft overleden

Print
Voormalig KS-manager Peter Kluft is op 7 augustus op 64-jarige leeftijd overleden. Het nieuws raakte pas nu bekend. De begrafenis vond reeds in alle intimiteit plaats.
BR>
Peter Kluft volgde in 1991 Thyl Gheyselinck op na diens ontslag. Van hem werd verwacht dat hij de laatste mijn van Zolder sloot en vervolgens de reconversie van de provincie Limburg tot een goed einde zou brengen. Maar in 1993 werd hij op zijn beurt ontslagen en uiteindelijk belandde hij voor de rechtbank waar hij werd veroordeeld voor malversaties bij de overname van Pears Plastics en het uitbetalen van zwarte premies aan de mijnwerkers die in hun vrije uren hadden meegewerkt aan het groot sluitingsfeest van de KS.

Door de versnelde sluiting van de mijnen had Thyl Gheyselinck veel geld overgehouden voor de reconversie. Zijn voornaamste initiatief in dat verband was het ERC-project dat stond voor Educatie, Recreatie en Cultuur. Maar dat project stierf een luidruchtige dood nadat Willy Claes een fatwa had uitgesproken over Thyl Gehyselinck met deze ene korte zin: "Géén KS boven de grond."

Peter Kluft erfde het ERC-project, turnde het eerst om tot het TPGW (Toeristisch Project Genk-Waterschai) en daarna tot het Fenix-project: een gigantisch groot commercieel centrum met winkels en grootwarenhuizen, maar ook met tuinen, cinemazalen, een kunstmatige stad Oud België, een groot overdekt tropisch zwembad, hotels en verblijfsparken.

Maar Peter Kluft kreeg zijn project niet gerealiseerd omdat er steeds meer verzet kwam vanuit Unizo dat zich kantte tegen een nieuwe giga-shopping die de Limburgse markt helemaal zou verstoren, vanuit de eigenaars van handelspanden in Hasselt die vreesden voor waardeverlies, en vanuit de politiek dat het verzet van Unizo en eigenaars recupereerde en zelf een begerig oog had laten vallen op de belangrijke resterende financiële middelen. Peter Kluft werd gezocht en uiteindelijk gevonden, mede door toedoen van Vlaams parlementslid Johan Weyts met het KS-schandaal als zijn enige politieke realisatie.

Peter Kluft was als man een innemende persoonlijkheid met grote aandacht voor het goed van zijn medewerkers. Hij was professor aan de VUB en gedelegeerd bestuurder bij Lederland, de nummer één in lederen salons, waar hij door toenmalig Vlaams minister van Economie Norbert De Batselier werd weggehaald om de KS te leiden.

Na zijn ontslag hielp hij zijn echtgenote bij de verdere uitbouw van haar bedrijf Pluto, bekend om zijn lingerie en vooral nachtkleding. Uiteindelijk ging hij opnieuw zijn eigen zakelijke weg en nam hij tapijtfabrikant Sogilo over.