Beperking voor openluchtfuiven aan De Plas in Houthalen-Helchteren

Print
Burgemeester Yzermans legt een drastische beperking op voor openluchtfuiven aan De Plas. Redenen zijn klachten van overlast en onveiligheid.
BR> De vzw Kelchterhoef sloot begin deze zomer een contract af met de firma Escapade voor het organiseren van een reeks “beachparty’s”. Dat gebeurde zonder voorafgaand overleg met de politie. “We werden voor een voldongen feit geplaatst, de flyers en de affiches waren al gedrukt,” aldus de burgemeester.
“De Plas is geen openbare discotheek. Er zijn grenzen en regels die moeten gerespecteerd worden. Dat is in het geval van de beachparty’s niet gebeurd,” zegt de burgemeester.
In Houthalen-Helchteren is het de gewoonte dat er voor openluchtfuiven maanden op voorhand afspraken gemaakt worden over geluidshinder, sluitingsuur, veiligheid, drugspreventie. Er moet ook een uitvoerig veiligheidsplan worden opgemaakt.
“Omdat we de voorbije weken al vijf klachten over nachtlawaai hadden gekregen, spraken we af dat de geplande Beachparty van 21 juli alleen kon doorgaan als men zich strict zou houden aan de regels. Die fuif werd gezien als een laatste testcase. Als het dan zou mislopen zouden alle grote evenementen geschrapt worden.”
De openluchtfuif zelf verliep zonder problemen, maar achteraf gingen Ierse toeristen in de clinch met jongeren uit Houthalen.
Wegens de negatieve evaluatie wordt de 'Back to school party’geschrapt.” Het Beachfestival zal starten om 16 uur en eindigt om 23 uur.
Directeur Patrick Leenaers van Escapade reageert gelaten. “Ik leg mij neer bij de beslissing van de burgemeester. Ik vind het jammer, want ik heb al heel wat kosten gemaakt.”