Vrouwen die scheiden hebben meer kans op hartproblemen

Print
Vrouwen die een echtscheiding achter de rug hebben, lopen meer risico om op latere leeftijd problemen met hun hart te krijgen dan vrouwen die getrouwd blijven. Volgens de Independent on Sunday bezorgt een scheiding de meeste vrouwen een trauma dat, letterlijk, kan leiden tot een gebroken hart. Mannen hebben daar veel minder vaak last van.
Vorsers aan de universiteit van Texas onderzochten, over een periode van tien jaar, 10.000 mannen en vrouwen. De conclusie, zoals die wordt gepubliceerd in het Journal of Marriage and the Family, is dat 11,6 procent van de gescheiden, en 10,9 procent van de hertrouwde vrouwen kampten met hartproblemen. Voor vrouwen die hun hele leven bij hun echtgenoot bleven, lag dat percentage op 8,7 procent.
Op 60-jarige leeftijd had 33 procent van de gescheiden vrouwen last van het hart, tegenover 22 procent van de getrouwde vrouwen. Volgens de onderzoekers is dat het gevolg van de emotionele schade die een echtscheiding berokkent en die vooral bij vrouwen verregaande fysieke gevolgen kan krijgen.
Waarom gescheiden mannen zoveel minder gezondheidsproblemen blijken over te houden aan een scheiding is niet echt duidelijk, maar één theorie is dat vrouwen hun gevoel van eigenwaarde vooral ontlenen aan gezinsrelaties, terwijl bij mannen hun job het zwaarst doorweegt voor hun zelfrespect.
Ook de voor vrouwen vaak zwaardere sociale en economische veranderingen die het gevolg zijn van een scheiding kunnen hierbij een rol spelen.