Zeven duikers steken Kanaal onder water over in estafette

Print
Zeven Britse amateurduikers, onder wie één vrouw, zijn er zaterdag als eersten in geslaagd om het Kanaal tussen Dover (zuidoosten van Engeland) en Cap Gris-Nez (noorden van Frankrijk) over te steken. De duikers zwommen in estafette vier meter onder het wateroppervlak.
De duikers vertrokken in Dover om 6.10 uur (7.10 uur Belgische tijd) en kwamen twaalf uur later aan op de Cap Gris-Nez na een zwempartij van 34 kilometer. Dat deelde Colin Osbourne, een van de duikers en de organisator van het avontuur, mee.
Nadat ze zwemmend de Franse kust hadden bereikt, keerden de duikers met een boot terug naar Engeland.
"We hadden niet verwacht om de overtocht tegen deze snelheid te realiseren. We dachten dat het ons minstens vier uur meer zou kosten," vertelde Colin Osbourne.
"Het weer was perfect. Er was zo goed als geen wind, en er waren dus weinig golven," aldus Osbourne.
De zeven duikers zwommen vier meter onder het wateroppervlak. Ze zwommen om beurten 30 tot 90 minuten met behulp van perslucht. De zwemmers hadden twee jaar getraind om zich voor te bereiden op de stunt.
Naast Osbourne bestond de ploeg uit John Bainbridge en Mike Leaney van de Royal Navy en uit Warren Brown, Paul Cushing, Mark Evans en Rosemary Lunn.