Strijd in Midden-Oosten escaleert verder

Print
De oorlog in het Midden-Oosten escaleert verder. Bij een massale aanval van de islamitische Hezbollah vielen in het noorden van Israël elf doden en tientallen gewonden.
De slachtoffers zijn net opgeroepen reservisten die in Zuid-Libanon zouden worden ingezet.
Bij de zwaarste bombardementen van Israël sinds het begin van de strijd, 25 dagen geleden, kwamen zeker 18 Libanezen om het leven.
Ook de Libanese hoofdstad Beiroet was weer het doelwit van Israëlische jachtbommenwerpers. De stad is over land nauwelijk meer bereikbaar. Hezbollahleider Hassan Nasrallah dreigde opnieuw de Israëlische stad Tel Aviv met raketten te zullen bestoken. Hadera, slechts 40 kilometer van Tel Aviv, werd dit weekeinde voor het eerst beschoten.
De kansen op een snel staakt-het-vuren worden steeds kleiner nu beide partijen de strijd verder opvoeren. De Frans-Amerikaanse ontwerpresolutie die de weg vrij moet maken voor een bestand gevolgd door een vredesmacht krijgt, behalve uit Tel Aviv, weinig bijval. De Libanese regering noemt het initiatief, net als Hezbollah, eenzijdig en dus onacceptabel. Beiroet vraagt om een aangepaste resolutie.
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice toonde zich zondag ook niet meer zo optimistisch als enkele dagen eerder.
In de ontwerpresolutie wordt van Hezbollah verlangd direct de strijd te staken en Israël moet alle offensieve operaties beëindigen. Het land behoudt, in deze tekst, het recht militair te antwoorden op beschietingen, ook wordt er niet gerept over terugtrekking.