Bosbranden teisteren Spanje en Portugal

Print
Spanje en Portugal worden de laatste dagen geteisterd door honderden bosbranden. Vooral aan de westkant van het Iberisch schiereiland en in Alt Emporda, in het noordoostelijke deel van Catalonië, grijpt het vuur als een razende om zich heen.
In de provincie Gerona ging afgelopen weekend bijna tweeduizend hectaren bos verloren. Tientallen boerderijen en woonhuizen moesten worden ontruimd. Ook in de buurt van Cadaqués, de voormalige woonplaats van de schilder Salvador Dalí moest de brandweer uitrukken.
In het westen van Spanje werd Galicië het zwaarst getroffen. Het vuur rukte op tot in de buitenwijken van Santiago de Compostela. Mensen moesten hun huizen verlaten. Op een bepaald moment telde de brandweer 48 afzonderlijke bosbranden.
Zowel de regionale regering van Galicië als Catalonië zeggen dat de meeste branden zijn aangestoken. Dat valt af te leiden uit het tijdstip waarop ze uitbraken. In meer dan de helft was dat 's avonds laat en 's nachts, een zeer ongebruikelijk moment, aldus de autoriteiten. In Galicië zijn vrijdag een moeder en haar dochter in hun auto verbrand toen ze probeerden te vluchten.
In Portugal is de situatie zo mogelijk nog erger. Volgens de brandweer brak zaterdag op 350 verschillende plaatsen brand uit. Meer dan vijfduizend brandweerlieden met 1300 brandweerwagens waren in touw om het vuur te blussen.