Iran zet nucleair programma voort ondanks VN-resolutie

Print
De VN-resolutie waarin Iran gevraagd wordt zijn uraniumverrijking op te schorten, zal geen invloed hebben op de "vastberadenheid" van het land om zijn kernprogramma voort te zetten. Dat meldt de Iraanse onderhandelaar Ali Larijani zondag.
De mogendheden die de tekst hebben aangenomen "moeten weten dat zo'n resolutie geen invloed zal hebben op onze vastberadenheid," verklaarde Larijani, de belangrijkste onderhandelaar in het Iraanse nucleaire dossier.
"We zullen de rechten van de Iraniërs, ingeschreven in het non-proliferatieverdrag, blijvend laten gelden wat het nucleaire betreft. Het ontnemen van onze rechten zal geen enkel effect hebben," voegde hij eraan toe.
"Onze activiteiten zijn niet strijdig met het non-proliferatieverdrag en bijgevolg zal Iran zijn uraniumverrijking niet staken," zei Larijani, die ook secretaris van de Hoogste Raad voor Nationale Veiligheid is.
De verklaring van Larijani is één van de eerste reacties van een hoge Iraanse verantwoordelijke op de VN-resolutie van 31 juli. De onderhandelaar meldde dat Iran "zijn kernprogramma zal uitbreiden volgens zijn behoeften" en dat de verrijkingsinstallaties "zullen worden uitgebouwd".
De VN-Veiligheidsraad geeft Iran tot 31 augustus de tijd om zijn activiteiten rond uraniumverrijking op te schorten, zoniet zullen er eventueel sancties komen om Iran te dwingen de verrijking te staken.