Twee arrestaties in verband met diefstal uit Hermitage

Print
De Russische politie heeft twee mannen gearresteerd die verdacht worden van betrokkenheid bij de diefstal van maar liefst 221 waardevolle kunstobjecten uit de Hermitage in St. Petersburg.
Deze objecten zijn de afgelopen jaren ontvreemd, bleek na een routine-inventarisatie van het beroemde museum, die begon in oktober 2005 en eind juli werd afgerond.
Bronnen bij de politie zeiden dat de twee verdachten kunnen helpen rond de zeventig kunstvoorwerpen te lokaliseren.
De twee verdachten zouden de diefstal bekend hebben. De voorwerpen zouden met hulp van een inmiddels overleden lid van de bewakingsdienst van de Hermitage de afgelopen zes jaar zijn ontvreemd.
Begin deze week maakte de directeur van de Hermitage, Michail Pjotrovski, bekend dat zijn museum bestolen was. Hij zei dat het ging om onder meer middeleeuwse en 19de-eeuwse Russische sieraden, zilver, en geglazuurde objecten, ter waarde van in totaal ongeveer vier miljoen euro. Pjotrovski zei toen al dat de diefstal alleen heeft kunnen plaatsvinden doordat medewerkers van binnenuit een handje hebben geholpen.
De gestolen objecten waren niet verzekerd, omdat ze in het depot lagen. Alleen de tentoongestelde stukken in de Hermitage zijn verzekerd, zei Pjotrovski.
In de Hermitage, dat meer dan duizend zalen telt, zijn meer dan drie miljoen kunstobjecten ondergebracht.