Fietsers voor vrede ontvangen op Brussels stadhuis

Print
De fietsers van 'Youth for a Nuclear-free Europe' die woensdag vertrokken waren op de Ieperse Grote Markt, zijn zaterdagnamiddag ontvangen op het Brusselse stadhuis door schepen voor Internationale Solidariteit Bruno De Lille.
De fietstocht wordt georganiseerd door de vzw Voor Moeder Aarde ter herdenking van de nucleaire aanvallen op Hiroshima en Nagasaki.
Het initiatief kadert in de wereldwijde campagne van de 'Mayors for Peace' (burgemeesters voor vrede), voor een totaal verbod op kernwapens. Brussel is sinds 2005 lid geworden van de organisatie Mayors for Peace.
"Dat gebeurde op vraag van de burgemeester van Hiroshima," zegt schepen Bruno De Lille. "Die vond het symbolisch belangrijk dat een stad als Brussel deel zou uitmaken van de Mayors for Peace. Wij zijn daar onmiddellijk mee akkoord gegaan. Brussel mag immers niet alleen bekendstaan als de hoofdstad van de Europese Unie en de zetel van de Navo, maar ook als een stad die ijvert voor vrede."
Brussel heeft zijn engagement ook zeer ernstig genomen en binnen België het voortouw genomen. "Wij hebben onder meer alle Belgische gemeenten aangeschreven om hen aan te sporen ook lid te worden. Tot op vandaag zijn er al 251 steden en gemeenten lid. Op die manier zijn we er ook in geslaagd om de senaat zo ver te krijgen een resolutie te aanvaarden waarin zij de regering oproept alle nucleaire wapens uit België te verwijderen," aldus de schepen.