Federale politie pakt immobiliënoplichters op in Schaarbeek

Print
De Brusselse gerechtelijke federale politie heeft vrijdagnamiddag drie mannen opgepakt die bezig waren een koppel op te lichten met de verkoop van hun woning. Het gaat om drie zigeuners die afkomstig zijn uit ex-Joegoslavië.
Volgens de federale politie en het Brusselse parket gebruikten de drie een systeem dat al veelvuldig slachtoffers heeft gemaakt, zowel in België als in het buitenland. Daarbij zoeken de oplichters via het internet of via gespecialiseerde tijdschriften dure woningen die te koop staan.
Vervolgens nemen ze contact op met de verkopers en, zich voordoend als gegoede industriëlen, tonen ze zich zeer geïnteresseerd in de bewuste woning. Meestal verklaren ze zich onmiddellijk akkoord met de vraagprijs en in vele gevallen wordt niet eens gevraagd om het pand te bezoeken.
De volgende fase in hun plan bestaat erin dat ze overeenkomen om de volle prijs te betalen, maar dat ze de verkoper verwittigen dat zij niet enkel beschikken over buitenlandse deviezen, meestal Zwitserse frank. Ze stellen de verkoper voor hun Zwitserse franken te ruilen voor de tegenwaarde in euro, waarbij de verkoper een betere wisselkoers wordt aangeboden dan hij in de bank zou krijgen.
Als de verkoper hierop ingaat, wordt hij uitgenodigd voor de ruil. Die vindt meestal plaats in luxueuze hotels, soms zelfs in het buitenland, waarbij alle kosten betaald worden door de oplichters.
Op het moment van de ruil gaat het voor de verkopers echter mis. Ofwel grijpen de oplichters de euro's van de verkoper en gaan ze er onmiddellijk vandoor, ofwel stelt de verkoper na de ruil vast dat hij slechts een deel van de beloofde som in Zwitserse frank heeft gekregen. De rest van het geld zijn meestal kopieën van biljetten. In een geval stak er tussen het geld zelfs enkel Zwitserse chocolade.
Een koppel uit Waals-Brabant werd met een dergelijk voorstel geconfronteerd maar toonde zich argwanend en verwittigde de federale politie. Die voelde onmiddellijk aan hoe de vork in de steel zat en zette een val op voor de oplichters.