Janoekovitsj wil ruzie met Moskou over gas en NAVO stopzetten

Print
De nieuwe Oekraïense premier, de pro-Russische Viktor Janoekovitsj, heeft gezegd dat hij de ruzie met Moskou over de prijs van het geleverde gas aan Oekraïne of over NAVO-lidmaatschap van het land wil doen ophouden.
"We moeten stoppen met ruziemaken met onze buren en leren respectvol te discussiëren," verklaarde Janoekovitsj in een interview met de krant Rosiiskaja Gazeta. Hij benadrukte ook dat Rusland een "belangrijke partner" is voor het nieuwe Oekraïense gezag.
"Het nieuwe gezag zal in Oekraïne geen anti-Russische gevoelens doen ontstaan," verzekerde de premier, die tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen eind 2004 - die leidden tot de Oranjerevolutie - persoonlijk werd gesteund door Vladimir Poetin.
Janoekovitsj vermeldde het akkoord over de prijs van het geleverde gas aan Oekraïne dat regelmatig opnieuw moet worden onderhandeld. In januari kwam het nog tot een crisis tussen beide landen toen Moskou de toevoer afsloot om Kiev te dwingen de Russische tarieven te aanvaarden.